kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aborjinler Avustralya Parlamentosunu bastı

Yeni Haber
Avustralya yerlileri Aborjinler, 107 yıl aradan sonra ilk kez bugün Avustralya parlamentosunda gösteri düzenledi...
Sömürgeci güçlerin Avustralya'ya gelmesinden bu yana soğuk olan ilişkilerin düzene girmesi açısından yeni bir başlangıcın işareti olarak yorumlanan gösteri, meclis salonunda, Ngunnawal kabilesinin yüzleri ve vücutları beyaza boyanmış, tarihi enstrümanlar çalan üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

Başbakan Kevin Rudd'a, kabilenin kıdemli üyesi Matilda House tarafından geleneksel 'hoş geldiniz' hediyesi verildi. Rudd'un çarşamba günü, 1970 yılında durdurulan asimilasyon politikasının çocukken ailelerinden ayırdığı binlerce Aborjine özürlerini sunması bekleniyor. Eski Başbakan John Howard, mevcut kuşağın geçmişte yapılan hatalardan dolayı kendisini suçlu hissetmemesi gerektiğini söyleyerek hükümeti adına Aborjinlerden özür dilemeyi reddediyordu.

Çoğu melez 100 bin kadar Aborjin çocuğun 1919-1970 yılları arasında ailelerinden koparıldığı tahmin ediliyor.21 milyon nüfuslu Avustralya'da 450 bin kadar Aborjin yaşıyor ve yerli halk, nüfusun en fakir, en çok hapse giren, en işsiz ve en cahil kesimini oluşturuyor.