kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Nobel Barış Ödüllü başkana suikast

21'inci yüzyılda kurulan ilk devlet olan Doğu Timor dün suikastla sarsıldı. Bağımsızlık hareketinin kahramanları Devlet Başkanı ve Başbakan'a isyancılar suikast düzenledi. Eylemci ölü ele geçirildi..
Güneydoğu Asya'nın 2002 yılında Birleşmiş Milletler girişimleriyle bağımsızlığını ilan eden en küçük ülkesi Doğu Timor, bağımsızlık hareketi tarihinde kanlı bir güne sahne oldu. 6 yıllık tarihinde sık sık polisle ordu arasında kanlı çatışmalar yaşayan ülke yönetimine iki suikast düzenlendi.

BAŞBAKANA OFİSİNDE PUSU
Nobel barış ödülü sahibi Devlet Başkanı Jose Ramos Horta, başkent Dili'deki evinde saldırganlar tarafından karnından vuruldu. Başbakan Xanana Gusmao ise aynı saatlerde bürosunda pusuya düşürüldü. Bağımsızlığın sembolü iki siyasi liderden Başkan ağır, Başbakan ise hafif yaralı olarak kurtuldu. Saldırı eylemini gerçekleştirenlerin başındaki isyancı lider Alfredo Reinado kısa sürede asker tarafından kıstırılıp ölü ele geçirildi. Resmi binaların güvenliğini sağlayan uluslararası barış gücünün komutasındaki Avustralya bölgeye takviye asker göndereceğini açıkladı. Komadaki Başkan da Avustralya'da tedavi altına alındı. 450 yıllık Portekiz kolonisinden sonra ülke 27 yıl Endonezya işgalinde kaldı. Endonezya yönetimi, 800 bin nüfuslu ülkede isyancı grupları örgütlemekle suçlanıyor.
Haberin fotoğrafları