kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anayasa değişiklik teklifi Köşk'te

Yeni Haber
Başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik öngören yasa Meclis Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulmak üzere Çankaya Köşkü'ne gönderildi.

TBMM Başkanlığı, Genel Kurul'da yapılan iki ayrı görüşmenin sonunda zorunlu referandum sınırı olan 367'nin üstünde rekor sayılabilecek 411 oyla kabul edilen 5735 sayılı yasa Cumhurbaşkanı'nın imzasına sunuldu. Anayasa gereği, Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı 15 gün inceleme hakkı bulunuyor. Gül, 15 günlük süreyi kullanması halinde yasa en geç 26 Şubat'ta işlem görmüş olacak. Gül, yasayı onaylayabilir, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebilir veya referanduma sunabilir. Gül, temel haklara ilişkin düzenlemelerin referanduma sunulmasını doğru bulmadığını açıklamıştı. Yasayı yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye göndermesi de beklenmeyen Gül'ün yasayı bu durumda onaylaması bekleniyor.

TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın imzasıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına bir gün geçikmeyle sunulan yasa, Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde değişiklik yapıyor.

Yasa ile Anayasanın 10. maddesi, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değişti.

Yasa ile Anayasanın 42. maddesine "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yüksek öğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" fıkrası eklendi.

(ANKA)