kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD, İran'la Irak'ta görüşecek

Yeni Haber
Moskova'da bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD-İran resmi görüşmesinin son oturumunun önümüzdeki günlerde Irak'ta gerçekleşeceğini söyledi.

Irak'ta gerçekleşecek resmi buluşma 1979 yılında gerçekleşen İran devrimi ile kesilen Washington-Tahran diplomatik ilişkilerinin ardından ilk olma özelliği taşıyor.

Zebari, İran ve ABD'nin Irak'taki durumla ilgili görüşmesinin ülkedeki durumun iyileşmesine katsı sağlayacağını ümit ettiğini belirtti. Zebari, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, "İran-ABD resmi görüşmesinin son oturumunun gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Önümüzdeki bir kaç gün içinde görüşmeler başlayabilir. Müzakereler Irak ve diğer ülkelerdeki tansiyonun düşmesini sağlayacak. Irak'ta durumun iyi yönde gelişmesine katkıda bulunacak." dedi.

Kasım 2007'de Amerikan yetkilileri diplomatik kanallar kullanılarak Irak'ta güvenliğin artırılması konusunda girişimde bulunmuştu. Geçen yaz Tahran ve Washington büyükelçilik seviyesinde Irak'ta güvenlik konusunu üç kez müzakere etmişti. Ortak üçlü komitenin kurulması konusunda anlayış birliğine varmıştı. Önümüzdeki günlerde Irak'ta gerçekleşecek son oturumun İran ve ABD arasında dondurulan diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Cumartesi günü de İran haber ajansı ISNA resmi olmayan kaynaklara dayandırarak verdiği bilgide görüşmeyi doğrulamıştı. İran ve ABD'nin Irak'ın güvenliği konusunda önümüzdeki hafta Bağdat'ta bir araya geleceği, ardından da Tahran ve Washington'un son kararı vereceği kaydediliyor. Tarafların delegasyonlarında yer alacak kişiler henüz belirlenmezken, Tahran'ın görüşmelerin büyükelçilik seviyesinde olmasını istediği, Washington'un ise uzman seviyesinde olmasını istediği kaydediliyor.

Nükleer programı nedeni ile İran'a yaptırım uygulanmasına destek veren ABD, Tahran'ı Irak'ta devam eden direnişe askeri mühimmat sağlamak, eğitimlerine destek vermekle suçluyor. Tahran iddiaları yalanlıyor.