kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Selçuk Demirel'in kâğıttan kedileri

02.02.2008
Ünlü çizer ve grafik sanatçısı Selçuk Demirel'in çeşitli kitaplarından seçme kedi desenleri, Kâğıttan Kediler isimli takvimde yeniden hayat buluyor. Ünlü sanatçıyla, kedilere olan özel merakını konuştuk..
Kedilerden ilham alan sanatçılardan biri, ünlü çizer Selçuk Demirel, bugüne kadar birçok kitabında patili dostlarımızı resmetti. Bir basım yayın şirketi olan Promat, 1997'den bu yana yaptığı sanat takvimlerinin 11.'sinde Selçuk Demirel'in kedi desenlerine yer veriyor. Kâğıttan Kediler isimli takvimde sanatçının çeşitli kitaplarından seçme desenleri yeniden hayat buluyor. Selçuk Demirel kedilerle ilgili sorularımızı yanıtladı.

- Kedi sizin için ve genelde sanatçılar için ne ifade ediyor?
- Kedi; ilgisiz, neşeli, kararlı, obur, kurnaz, üzüntülü, inanılmaz duyarlı, dengeli, keyifli, gizemli, tembel, uykucu, cesur, okşanmaz, iltifatı seven bağımsız ve seksi. Neredeyse bütün insanın ruh hallerini bir kedide gözlemek mümkün. Bildiğiniz gibi kedi soyunu sürdürmek için bir yıl içerisinde birçok sefer aşk yaşamaya ihtiyacı olan bir canlı. Gece ay ışığında çatılarda aşk için eş araması, bitmez tükenmez miyavlamaları bence ünlü âşıkların serenadlarına eş değerdedir. 18. yüzyıldan itibaren yeniden yazarların, sanatçıların gözdesi olmuştur. Edebiyattan, şiire resime, kedi hep sanatçıların yaratıcı dünyalarında, insanın yanında onlarla arkadaş olmayı başarmıştır.

- Kedi kitaplarınıza nasıl girdi?
- İlk kedili kitabım 1983'te Kedili Geçmiş Zaman adı altında yayınlandı. 1987'de yine Metis Yayınları'ndan 15 kedi kartpostalından oluşan Pürtelaş kitapçığı yayınlandı. Bu kitapçığın iç kapağına, "Çizmekten boyamaktan yorulduğumu hissettiğim sıralar ara verip dinlenmek için kedi resimleri çizip boyadım hep. Belki de gizliden tembelliğe övgüydü yaptığım," yazmışım. Bir kitabım Kitap Regarus de Chats adı altında 1991'de yayınlandı. Aynı albüm 1999 yılında Türkiye'de YKY'dan Kağıttan Kediler olarak yayınlandı. Bu baskıya Türk yazar ve şairlerinden de metinler ekledik. Aynı kitap daha küçük boyutta daha fazla sayıda kedi resmi ve sayfa sayısı ile 2004 yılında 2. baskısını yaptı. Başka Kediler de Metis Yayınları'ndan çıktı.

- Kediniz var mı?
- 30-40 kedi ile yaşayan biri görüntüsü verdiğimi biliyorum. Bütün bir çocukluğum kedilerle birlikte geçti. Herhangi birinin başını okşamak istediğinizde, eğilip sağ elinizi biraz ileri uzatıp pisi pisi demek yetiyordu. Bir süre Kalamiti isimli bir kedi ile birlikte yaşadım. Kendini karım zanneden müthiş kıskanç bir kediydi. Üçüncü kez çatıdan düşüp öldüğünden beri kedi istemedim. Birkaç yıldır köpeklere olan ilgim had safhada. Latif Demirci gibi bahçeli bir evde otursaydım hiç tereddütsüz bir köpek edinirdim.
Haberin fotoğrafları