kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İngiltere'de şeriat yasaları uygulansın'

Anglikan Kilisesi lideri Williams "İsteyen Müslüman şeriatı kullansın" dedi Başbakan Brown'un ofisi "İngiliz mahkemelerinde şeriat uygulanamaz" açıklaması yaptı.....
İngiltere Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams, BBC Radio 4'e verdiği demeçte, sosyal entegrasyon için isteyen Müslümanlara ülkede evlenme ve mali konularda şeriat kanunlarının uygulanması gerektiğini söyledi. Bu yönde bir adım atılmaması halinde Müslümanların toplumdan yabancılaşabileceğini kaydetti. Başpiskopos'un bu açıklamasına İngiliz hükümeti başta olmak üzere kendi kilisesi ve diğer Hıristiyan kurumlar karşı çıktı. Hatta Britanya Müslüman Konseyi bile, 'şeriat mahkemesi istemediklerini ve konuyu tartışmadıklarını" dile getirdi. Şeriat kanunlarını desteklemeyeceğini kaydetti. Parlamento'daki İnsan Hakları ve Eşitlik Komisyonu Başkanı Trevor Philips, Başpiskopos'un demeciyle ülkedeki durumu 'daha da karıştırdığı ve hiç de yardımcı olmadığını" vurguladı.

KAOSA YOL AÇAR
Başbakanlık Sözcüsü, İngiltere'de İngiliz değerlerini temel alan yasalarının geçerli olduğunu, şeriat kanunlarının İngiliz mahkemelerinde hiçbir şekilde uygulanamayacağını vurguladı.

"SUS" TAVSİYESİ
Kültür Bakanı Andy Burnham ise, "İngiltere'nin yasal sistemi herkese eşit şekilde uygulanmalıdır. İki ayrı sistemi yan yana yürütemezsiniz. Bu, sosyal kaosa davetiye çıkarmak olur" dedi. Ulusal Laik Topluluk, bu anlayışın kabul edilemeyeceğini belirtti. Yahudiler, Hindular ve Sihlerin İngiltere'ye yerleşirken kendileri için farklı bir hukuk sistemi talebinde bulunmadıklarına işaret eden Times gazetesinin başyazarı, Başpiskoposun "ciddi bir hata'' yaptığını kaydetti. Başpiskoposu sert biçimde eleştiren gazete, Başpiskopos'a "böylesine hassas konularda susması'' tavsiyesinde bulundu. Diğer İngiliz gazeteleri de toplumun değişik kesimlerinden gelen tepkilere geniş biçimde yer verdi. İngiltere'de 1 milyon 700 bin Müslüman yaşıyor.