kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
2/5 BZ yaptıkları sahne şovlarında pek çok farklı kaynaktan besleniyor.

Çek bizi içine İstanbul, 2/5 porsiyon olsun!

Evrim ALTUĞ
02.02.2008
Sahnede canlı olarak hem ses hem de görüntü kurgulayan 2/5 BZ, çalışmalarında kalbe, göze, beyne ve kulağa naklen ve İstanbul'dan sesleniyor. Grubun No Exotic isimli çalışması piyasada..
Serhat Köksal'ın 1991'de İstanbul'da kurduğu multimedya projesi 2/5 BZ, farklı sanatsal araçlarla ifadesini bularak, günümüze geldi. Çalışmalarına, pek benimsemediği ama medyanın kendisine layık bulduğu DJ'lik kategorisi üzerinden değilse bile, "Sahnede canlı olarak ses ve video kurgusu," sözleriyle tarif getiriyor. Köksal, ya da 2/5 BZ, son bir senedir yaptığı 'performans mevzuları'nı da 'Kültürel boru hatları / enerji diyalogları' ve 'Gasyonalizm' gibi melez kavramlar üzerinden inşa etmiş. Sanatçı ayrıca, bu konuları kendi deyimiyle 'Gümcell Sanat' adlı sanat akımı ile çevresine anlatmanın derdinde. Diğer taraftan, VJ'lik hakkında yayımlanmış ilk uluslararası kitap olan VJ Book'a Türkiye'den giren ilk isim kendisi. Ancak o "Türkiye ve çevresinden bir tek beni koymuşlar kitaba," derken "...Onların da unuttuğu insanlar vardır muhakkak," sözlerini de ekleyip, yaşadığı toprağa olan vefa borcunu es geçmiyor. Serhat Köksal, NO Pipeline NO Exotic adlı yeni projesinde, kendi deyimiyle, Şark ve Garp arasında var olan kültürel klişelerle, bunların insanların ekonomik ve politik durumlarına ve bireysel duruşlara olan etkilerine, eleştirel olduğu kadar mizahi bir dille de ışık tutuyor. Sanatçı eserlerinde, kolaj ve kes-yapıştır tekniklerini, film görüntülerini, kullanıyor.

BUSH'TAN ZEKİ MÜREN'E...
2/5 BZ, başta Yılmaz Köksal, Çetin Başaran, Yadigâr Ejder ve Aytekin Akkaya ile Cüneyt Arkın, Erol Taş ya da Önder Somer gibi, fönlü fönsüz, fötrlü fötrsüz, ya da füturlu fütursuz jönler olmak üzere, tüm Yeşilçam dilberleri ve fettanlarının vecizelerini, 35'lik, renkli-Türkçe kültürü, sokakta üstünü başını kirletir gibi, birer renk edasıyla kullanıyor. Dışa değil, kulağa vurumcu her çalışması, akustik birer manifesto veya korsan bir gösteri gibi işitilen bu sosyal sigorta attırıcı, adeta interneti internetten önce (i.ö.) yaşarcasına açlıkla, bünyesinde bir batında hazmetmesini bilmiş. 2/5 BZ'nin eserinden biri olan herneredeyaşıyorveyaşatılıyorsak, hem Tarlabaşı, hem Meşrutiyet, hem de İstiklal Caddesi'nin sesini, üstelik çıkışta Nevizade'ye de uğramamazlık etmeden aynı anda duyurabiliyor. Kolajlarında diyeceklerini kısa kesmiş görünse bile, seçtiği yerli malı yurdum malı, renkli Türkçe repliklerle cümle aleme cevabı art arda yapıştırıyor. Tıpkı referans aldığı Yılmaz Güney, Orhan Gencebay'ın sözleri gibi. Sanatçı ve DJ, kimi zaman Cüneyt Arkın, kimi zaman da Aziz Nesin'le aynı safta yer alacak kadar da aktivist. Madımak dumanını da hiç unutmuyor 2/5 BZ. George Bush'u ve James Bond'u da, Zeki Müren'i de... Bugüne kadar İsveç, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Avusturya, Polonya ve İran'ın dışında, Varşova ve Berlin'e de maharetini taşıyan 2/5 BZ'nin yeni CD/DVD çalısması NO Pipeline NO Exotic, kendi plak şirketi Gözel Records'dan, geçen yıl çıkmış. Çalışma 2/5BZ 'nin BBC Radio 1'daki John Peel kayıtlarını ve 2003 Club Transmediale Festivali'ndeki görsel işitsel performanslarını da içeriyor. Bilgi için: www.2-5bz.com