kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bryan Nance ve Gizem Altın, Amsterdam’dan yola çıktıkları turun ikinci etabını TEMA işbirliği ile yapacak.

Küresel ısınmayla bisikletli mücadele

Mirey MESAYYAH
02.02.2008
Los Angeles'ta, tanıştıkları ilk gün birbirlerine dünyayı gezmek istediklerini söyleyen Gizem Altın ve Bryan Nance çifti, bu dileklerini yedi yıl sonra bisikletleriyle gerçekleştiriyor. Üstelik TEMA'nın katkılarıyla.....
Dünyayı tehdit eden küresel ısınma, hava kirliliği gibi önemli sorunlara karşı bir şeyler yapılması gerektiğine inanan Gizem Altın (34) ve Amerikalı eşi Bryan Nance (35) bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımının yaygınlaştırılması için kolları sıvadılar. Tanıştıklarında birbirlerine söz verdikleri gibi hem dünyayı gezmek isteyen hem de dünya sorunları karşısında kendi çaplarında mücadele etmeyi seçen çift, çözümü dünyayı bisikletle gezmekte buldu. Bisikleti çevreci bir ulaşım aracı olarak gören çift, bisiklet kullanımının trafik ve hava kirliliği sorunlarına bir çözüm getireceğine inanıyor. Küresel ısınma karşısında birey olarak da herkesin bir şeyler yapabileceğini göstermek isteyen Altın ve eşi, dünyayı bisiklet ile gezerek kamuoyunun dikkatini bu sorunlara çekmeyi umuyorlar. Turlarına, Avrupa ülkelerini bisiklet ile geçerek başlayan çift, ikinci etap için TEMA Vakfı ile işbirliğine girdi. Mart ayında İstanbul'dan yola devam edecek olan çift, vakfın desteğiyle 25 bin km. kat ederek İpek Yolu güzergâhından Sidney'e ulaşacak. Projenin detaylarını Gizem Altın ile konuştuk.

- Bisiklet ile dünya turu projesi nasıl doğdu?
- Eşimle tanıştığımız gün dünyayı dolaşmaktan bahsetmiştik ve bu bizim hep içimizde olan bir hayaldi. Daha sonra hayatımıza bisiklet girdi. Bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanmaya başladık ve çok keyifli olduğunu gördük. Derken dünya turunu da bisikletle yapmaya karar verdik.

BİSİKLET DOSTU ŞEHİR


- Nereden ve ne zaman başladınız dünya turunuza?
- Geçen sene mart ayında Amsterdam'dan başladık. Bisikletlerimizi uçağa koyduk ve İstanbul'dan Hollanda'ya uçtuk. Amsterdam dünyanın en düz ve bisiklet dostu şehri.

- Bu tur için önceden ne gibi hazırlıklar yaptınız?
- Tura çıkmadan önce ekipmanımızı gözden geçirdik. Bisikletin viteslerini ayarlattık, özel çantalar aldık, çadırımız zaten vardı. Uzun bir tur olduğu için otellerde kalmayı hiç düşünmedik. Ya çadır kurduk ya da Servas ailelerin yanında kaldık.

- Servas aile nedir?
- Bu internet sitesi sayesinde, tüm dünyada insanların evlerinde hiçbir ücret ödemeden kalabiliyorsunuz (www.servas@org). Bu yolculuk ortaya çıkınca da bu siteye üye olduk ve gitmek istediğimiz ülkelerdeki evlerle yazışmaya başladık. Bu sitenin en iyi yanı, sizin de evinizde onları ağırlamanız gerekmiyor. Dünya kardeşliği, dostluk ve güven üzerine kurulu bir sistem bu. Aynı zamanda bisikletle gezmenin de çok farklı olduğunu gördük. Soğuk diye düşündüğümüz Avrupalılar sizi bisikletin üstünde görünce bir anda Doğulular gibi davranmaya başlıyor.

- Hiç otoyolları kullandınız mı?
- Çok az kullandık. Avrupa'da bir şehirden diğerine gitmek için otoyola girmeniz şart değil, bisiklet yolları her yerde var. Avrupa Komisyonu içerisinde bir bisiklet alt komisyonu oluşturuldu. Bisikletin önemini çok iyi kavradılar.

- Her gün kaç kilometre pedal çeviriyorsunuz?
- İlk başlarda çok zorlandık. Uzun mesafede bisiklet deneyimimiz olmadığı için, bir günde çok az kilometre yapabiliyorduk. Tura başlarken de gidebileceğimiz kadar gideriz, olmazsa bisikletleri satar, sırt çantasıyla devam ederiz diye düşünüyorduk. Dolayısıyla ilk günlerde sadece 30-40 km. yapıp çok yoruluyorduk. Turun sonlarına doğru günde 100 km. yapabilmeye başladık.
Haberin fotoğrafları