kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yağmur Atacan ve Gofret

Can Dostum gerçekten barınaklara yarayacak mı?

NESLİHAN TUNÇ
02.02.2008
İlk bölümünü izlediğimiz ve kahramanları sokak hayvanları olan Can Dostum adlı TV programı, hayvanseverleri ikiye böldü. Bir grup, programın barınaklar için faydalı olacağını, diğer grup ise pet-shop'ların işine yarayacağını düşünüyor..
Ünlüler ve barınaktan alınan köpekler... Dün akşam bir televizyon kanalında canlı olarak yayınlanan Can Dostum adlı programda hünerlerini sergilediler. Programda köpekler ünlü eğitmenlerinin komutlarıyla öğrendikleri itaat ve çeviklik performanslarını ortaya koydular. Jüri üyelerinin ve seyircinin oylarıyla her hafta bir köpek elenecek ve o haftanın en az oy alan köpeğine yuva bulunacak. Sekiz hafta sürecek ve bir sosyal sorumluluk projesı olan Can Dostum'un yapımcıları bu programdaki amaçlarının insanlara hayvan sevgisi aşılamak ve barınaklarda yaşayan sahipsiz köpeklere dikkat çekip onlara birer yuva kazandırmak olacağını söylüyorlar. Program, barınaklardaki drama bir çare olacak mı bilinmez ama hayvanseverler ikiyi bölünmüş durumda. Bir kısım hayvanseverler bu yarışmanın sokak hayvanları için çok faydalı olacağını düşünürken, bir kısım da bazı endişeler taşıyor.

Asude Ustaoğlu (DOHAYKO İstanbul Başkanı ve Üsküdar Barınağı gönüllü sorumlusu)
Faydalı olacağını düşünüyorum
"Formatı tamamen barınak hayvanları için düzenlenen program için, barınaklarda çekimler yapıldı, hayvanların seçilmesine tanıklık ettik. Seçilen hayvanların kan tahlillerine varana kadar sağlık kontrolleri yapıldı. Programda barınaklar gösteriliyor. Belki de hayvanını terk edenlerin kendi hayvanlarıyla televizyonda yüzleşeceği bir program bu. Biz trilyonlar döksek de, böyle bir fırsat yakalayamazdık. Belki de seçilen hayvanlar hayatlarında ilk kez bu denli sevgi ve ilgi görüyor."

Ahmet Kemal Şenpolat HAYTAP Hukuk Danışmanı:
Verilen mesaj doğru olmalı
"Bu programda doğru mesajlar verilirse insanoğlunun işlemiş olduğu büyük günahı gözler önüne serecek. Ama yanlış mesajlar verirlerse maalesef barınaklar daha fazla terk edilmiş hayvanla dolacak, insanlar televizyonda allı pullu gördükleri o hayvanları barınaklarda çok kötü koşullarda görecekleri için, 'illa cins olsun, barınakta ne işim var?' diye petshop'lara yönelecekler. En çok korktuğumuz bu."

Meral Olcay (Fatih Bel. Yedikule Barınağı gönüllü sorumlusu):
Eğlence amaçlı kullanılamazlar
"Bizim barınaktan da köpek istediler. Ben kabul etmedim. 5199 sayılı yasa gereği, hayvanların eğlence amaçlı kullanılması yasak. Ayrıca programdaki ünlülerin de aslında hayvanlarla çok ilgili olduklarını sanmıyorum. Programın tanıtımlarını izleyenler bizi arayıp cins köpek soruyor. Hayvanların sahnede, ışıklar altında psikolojisi nasıl etkilenecek?"

Jale Güven Gök (Barınak Gönüllüleri Derneği Başkanı):
Çomarlar, Karabaşlar yok
"Bunu yapan bir yapım şirketi ve mutlaka ticari bir kaygı güdüyorlardır. Seçilen hayvanların birçoğu cins köpekler. Bildiğimiz Çomarlar, Karabaşlar yok. Zaten bu tür cins hayvanlar hemen sahip buluyor. Bu birbirinden güzel cins köpekleri görenler hemen petshop'lara koşacak bence."
Haberin fotoğrafları