kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya, ABD'nin tehdit listesinde

Yeni Haber
Amerikan Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Michael McConnell, El-Kaide, Irak ve İran gibi Rusya ve Çin'in de ABD'nin ulusal güvenliği açısından tehdit olduğunu söyledi.

Böylece ilk defa ABD istihbaratı Rusya ve Çin'i de dış tehdit listesine ekledi. ABD Kongresinde gerçekleşen istihbarat birimlerinin yıllık koordinasyon ve bilgi paylaşımı toplantısında açıklamalarda bulunan McConnel Moskova ve Pekin'in elde ettikleri ekonomik gücü kendi politik hedefleri doğrultusunda kullandıklarını savundu.

Kommersant gazetesinin verdiği habere göre, Rusya'da ki siyasi gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan McConnel, "Rusya Mart ayında gönüllü bir iktidar değişimi gerçekleştirecek. Süreç bulutlu. Başkan Putin kendi seçtiği halefinin altında başbakan olarak çalışmaya hazır olduğunu açıkladı.

Putin'in görev süresi dolduktan sonra Rusya'dan kimin sorumlu olacağı ile ilgili soru işaretleri var. Medvedev-Putin işbirliği Rusya'nın geleceği ile ilgili belirsizlik oluşturuyor. Zayıf kurumlar, yolsuzluk, artan otoriter yapı ile birlikte Kremlin'in gücünün başbakanlık karşısında azalacağı sistem değişiminin işaretleri var." değerlendirmesinde bulundu.

McConnell hazırladığı raporunda Rusya'nın son dört yıl içinde artan diplomatik etkisi ile birlikte enerjik gücünü kullanım yönü ve askeri modernizasyon çalışmalarına da yer verdi.

Amerikan istihbarat teşkilatı başkanı Rusya'nın yürüttüğü enerji politiklarının ABD ve batılı ortakları için de ulusal tehdit oluşturduğunu savundu. McConnell değerlendirmesinde, "Trans-Hazar enerji boru hatlarının Rusya tarafından engellenmesi, sınırlandırılması ve bloke edilmesi Moskova'nın enerji alanında potansiyel gücünü ve etkisini görmek için altı çizilecek bir durum." dedi.

Rusya'nın son dönemde askeri alanda önemli gelişmeler sağlamasına rağmen henüz Sovyet dönemindeki gücüne ulaşamadığını kaydeden McConnell, "Orduda kötüye gidiş Sovyetler dağılmadan önce başlamıştı. Nüfus ve sağlık problemleri askeri alımda engel oluşturuyor.

Stratejik nükleer silahlar hayatiyetini koruyor. Ancak Rusya'nın savunma sanayi verimli değil. Modern makine parkuru ve tecrübeli ve donanımlı kadrolardan yoksun." tespitinde bulundu. Toplantıda Rusya'nın Tahran'a nükleer yakıt vermesinin oluşturacağı güvenlik sorununa işaret edildi.

Amerikan istihbarat birimleri Irak ve ulusal terörle birlikte siber-terörün yeni bir tehdit olarak yaygınlaştığına dikkat çekti. McConnell "Tahmin ettiğimiz ülkeler, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere ABD bilgi altyapısını ve istihbarat bağlarını yok edebilecek teknolojik güce sahip." uyarısı yaptı.

İstihbarat birimi başkanı geçen yıl Rusya'nın Estonya ile yaşanan 'bronz heykel' krizinde böyle bir siber saldırı gerçekleştirildiği ile ilgili kendilerine bilgi geldiğini kaydetti.

(CİHAN)