kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis'te tarihi oturumda ilk raunt türbanın

Zübeyde YALÇIN - Şenol ATEŞ - Osman AYDOĞAN
Üniversitelerde türban serbestisine ilişkin anayasa değişikliği dün yapılan ilk tur oylamada kabul edildi. Birinci madde için 401, ikinci madde için ise 404 evet oyu çıktı. İkinci tur oylama cumartesi günü yapılacak..
Üniversitelerde türban serbestisine ilişkin anayasa değişikliğinin TBMM'deki tarihi görüşmeleri gergin bir atmosferde yapıldı. Teklifin birinci maddesi 401, ikinci maddesi ise 404 oyla kabul edildi. İkinci tur oylama ise cumartesi günü saat 11.00'da yapılacak. Genel Kurul'daki görüşmelerde CHP ile AKP ve MHP milletvekilleri arasında sert tartışmalar oldu. CHP, Danışma Kurulu'nu boykot edince ilk hesaplaşma Genel Kurul'da yaşandı. Gündem ve CHP'nin "Anayasanın değiştirilmesi teklif edilemez 2. maddesine aykırı olduğu için görüşülemez" diye başlattığı usul tartışması nedeniyle teklife geçmek saatler aldı.

'HASAT SAVAŞI'
Teklifin tümü üzerinde AKP'den Ayşenur Bahçekapılı DTP'den Aysel Tuğluk, MHP'den Faruk Bal görüşlerini açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise seçimden önce Erdoğan'a 'inanç hortumcusu' diyen Bahçeli'nin artık 'hasat savaşı' yaptığını söyledi. Daha sonra maddelere geçilmesi için yapılan gizli oylamada AKP-MHP bloğu fire verse de 397 kabul oyu çıktı. 517 milletvekilinin katıldığı oylamada, 113 ret, 4 çekimser, 3 de boş çıktı.

GÖZLER CUMARTESİDE
Değişiklik teklifin birinci maddesi 110'a karşı 401 oyla, kabul edildi. 514 milletvekilinin katıldığı oylamada 1 çekimser, 2 oy boş çıktı. İkinci madde ise 505 milletvekilinin 99 ret oyuna karşı 404 oyla kabul edildi. 1 çekimser 1 de boş oy kullanıldı. Gözler cumartesi günü yapılacak 2. tur oylamaya çevrildi. Meclis'ten geçen 1'inci teklif Anayasa'nın 10'uncu maddesinde ikinci teklif ise anayasanın 42'inci maddesindeki değişikliği içeriyor. Görüşmeler sırasında Meclis'in dışında binlerce polis kordon oluşturdu.

SÖZ SIRASI İÇİN KAVGA ÇIKTI
Oturumu yöneten AK Partili Nevzat Pakdil, şahsı adına kürsüye çıkacak konuşmacıların kura ile belirleneceğini açıklayınca, "İlk önce ben başvurdum. Kura ile bu hakkımı yiyorsunuz" diyen DSP'li Tayfun İçli tepki gösterdi. Verilen aradan sonra kura ile ilk konuşmayı yapmak üzere CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay kürsüye çıktı.

'Gelin yasakları kaldıralım'

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, eleştirileri yanıtlarken şunları söyledi: "Gelin hem yasağı, hem de endişe duyanların endişelerini kaldıralım. Yasakları, ayıpları kaldıralım. Uzlaşmaya neden yanaşmıyorsunuz da Çernobil Santrali gibi korku ve tehlike saçıyorsunuz."dedi. Çiçek, YÖK Yasası" nın Ek 17. Maddesi için de komisyon kurulmasını önerdi.
Haberin fotoğrafları