kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolar 1,20 YTL'yi aştı, Borsa %3.35 düştü

Yeni Haber
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2050 YTL, avronun satış fiyatı 1,7520 YTL oldu.

ABD'de büyüme hızındaki yavaşlamaya karşın artan enflasyon baskısının dünya borsalarında yarattığı olumsuz havadan etkilenerek gün boyunca satıcılı bir seyir izleyen İMKB Ulusal 100 Endeksi, özellikle ikinci seansta bankacılık hisselerindeki düşüşün öncülüğünde kayıplarını artırdı ve günü yüzde 3.35'lik değer kaybıyla 41,866.42 puandan kapattı. İşlem hacmi ise dünkü 1.6 milyar YTL'lik seviyesinde gerçekleşti.

Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Abidin Balcı, ABD ekonomisine yönelik kaygılarla dış borsalarda esen satış dalgasının İMKB'de de devam ettiğine dikkat çekti ve şöyle dedi: "Satış baskısı sürüyor. Dış piyasalar durulmadan bu baskı sona erecek gibi görünmüyor. 42,000 puanın altına inildi. Bu seviyede bir miktar tepki alımı gelebilir. Endeks yarın bir taban oluşturmaya çalışacak."

İMKB endeksini büyük oranda etkileyen bankacılık hisselerinden İş Bankası yüzde 3.42, Garanti Bankası yüzde 3.9, Yapı Kredi Bankası yüzde 4.83 ve Akbank yüzde 1.47 değer kaybetti.

Oyak'ın, Axa Oyak Holding'teki yüzde 50 hissesini 525 milyon dolar bedelle Axa Grubu'na satacağını açıklamasıyla sigortacılık sektörü hisselerinde dün başlayan hareketlilik bugün de devam etti. Aviva Sigorta yüzde 14.46, Ray Sigorta yüzde 13.24, Yapı Kredi Sigorta yüzde 12.44 primle ikinci seansı kapatarak günün en çok yükselen hisseleri oldular. Ayrıca Vakıflar Bankası'nın, Vakıf Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'ndaki payını yurtiçi ve yurtdışındaki yerleşik yatırımcılara blok olarak satmaya karar verdiğini açıklamasının ardından, Vakıf Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın hisseleri yüzde 12.23'lük primle 7.80 YTL olan tavan fiyattan işlem görmeye başladı ve günü de bu seviyeden kapattı.

Avrupa borsaları ise ABD borsalarının dünkü ekside kapanışı ve Asya borsalarının da bunu izleyerek gerilemesiyle güne satıcılı başladı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin kısa vadeli enflasyon riskine dikkat çekmesine karşın Euro Bölgesi'nde büyümeyle ilgili iyimser sözlerinin etkisiyle Avrupa borsaları kayıplarını azalttı. Avrupa borsalarındaki genel eğilimi gösteren FTSEurofirst 300 Endeksi TSİ 1720 itibariyle yüzde 1.18 ekside seyrediyordu.

ABD borsaları dünyanın en büyük perakende zinciri Wal-Mart'ın satış rakamlarının yatırımcılarda yarattığı hayal kırıklığıyla ve teknoloji şirketi Cisco Systems'in hisselerindeki değer kaybıyla güne düşüşle başladı.

Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını beklendiği gibi yüzde 4 seviyesinde değiştirmeden bıraktı.

AJANSLAR