kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

100 milyar Euro'luk vakıflar İstanbul'da zirveye geliyor

SEÇKİN ÜREY
Microsoft, Boeing, Shell, Bosch, Volkswagen gibi dev şirketlerin vakıfları mayısta İstanbul'da buluşacak. Evsahipliğini TÜSEV, Sabancı, Koç, Özyeğin, Doğan vakıflarının yapacağı toplantıda yaratıcılık tartışılacak..
Sahip oldukları varlıklar bakımından toplam 102 milyar Euro ile Avrupa ve ABD'nin en büyük vakıflarının üyesi olduğu Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC), 29 - 31 Mayıs tarihlerinde genel kurulunu Türkiye'de toplayacak. EFC'nin üyeleri arasında bulunan dünyanın en büyük şirketlerinin sosyal sorumluluk adına kurduğu vakıfların üst düzey yöneticileri üç günlüğüne İstanbul'a gelecek. Microsoft, Goldman Sachs, American Express, Alcoa, Shell, Bosch, Volkswagen, Bertellsman, Boeing, Citigroup, Deutsche Bank, Mattel, Unicret Group ve Lehman Brothers vakıflarının üye olduğu EFC, İstanbul'daki toplantısında "vakıflarda yaratıcılığı artırmak" temasını tartışacak.

4 MİLYAR EURO HARCIYORLAR
Ünlü spekülatör George Soros'un Açık Toplum Enstitüsü'nün çatısı altında yer alan üç vakıf ve Leydi Diana'nın ölümünün ardından anısını yaşatmak için kurulan vakıf da üyeler arasında yer alıyor. EFC'nin 650 üyesinin varlıklarının toplamı ise 102 milyar Euro tutuyor. Ancak bu rakamın 73 milyar Euro'su 50 vakfa ait bulunuyor. Söz konusu 50 vakfın çeşitli programlar için yıllık harcaması ise 4 milyar 892 milyon Euro tutuyor.

BİZİMKİLERİ GÖRECEKLER
EFC'nin genel kurulunun Türkiye'de yapılmasına öncülük eden ise bünyesinde Türk özel sektörünün büyüklerinin kurduğu vakıfları barındıran Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) oldu. TÜ- SEV Başkanı Prof. Dr. Üstün Ergüder, toplantının Türkiye'de yapılacak olmasının önemli bir sebebi olduğuna dikkat çekti. Ergüder, "Farkında değiliz ama yurtdışında bizi merak ediyorlar. Türkiye'nin yapısı ve genç nüfusu nedeniyle sosyal değişime vakıfların yapacağı katkıyı inceleme fırsatları olacak" diye konuştu. Sabancı, Vehbi Koç, Hüsnü Özyeğin ve Aydın Doğan vakıflarının toplantıda görev aldığını anlatan Ergüder, "Türkiye'de bizin vakıflarımızın gerçekleştirdiklerini katılımcılara göstermek istiyoruz" dedi. Bu amaçla akşam yemeklerini özel sektör vakıflarının gerçekleştirdiği önemli eserleri tanıtıcak şekilde düzenleyeceklerini belirten Ergüder, üç gün boyunca sürecek yemek davetlerinin Sabancı Müzesi, İstanbul Modern ve Rahmi M. Koç Müzesi'nde verileceğini anlattı.
Haberin fotoğrafları