kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Almanya'ya 5 kişilik bir ekip gidecek

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk vatandaşlarından 9'unun hayatını kaybettiği, 20'sinin de yaralandığı Almanya'nın güneybatısındaki Ludwigshafen'deki yangın faciasının incelenmesi için bölgeye Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu başkanlığında 5 kişilik bir ekibin gideceğini açıkladı.

Erdoğan, Almanya'da meydana gelen yangın sonrası 9 Türkün ölmesiyle ilgili olarak, ikinci bir ''Solingen Olayı'' yaşamak istemediklerini söyledi. Erdoğan, Alman makamlarıyla varılan mutabakat çerçevesinde Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu ile beraber 4 emniyet görevlisinin bu akşam olay yerine gideceğini açıkladı.

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, 7-10 Şubat tarihleri arasında, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmek ve 44. Münih Güvenlik Politikası Konferansına katılmak üzere Almanya'ya gideceğini anımsattı.

Merkel ile Almanya'da bulunan 3 milyona yakın Türk vatandaşının sorunları, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri ile ilgili konuları ayrıntılı bir şekilde konuşma imkanı bulacağını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

''Hafta sonu, Münih Güvenlik Konferansında da açılış konuşması yapmam öngörülüyor. Ülkemizin barış ve medeniyet vizyonunu, dünyamızın geleceğiyle ilgili endişelerimizi ve umutlarımızı, sorunları ve çözüm önerilerimizi katılımcılara aktaracağım.

Her yurtdışı ziyaretinde yaptığımız gibi, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz. Türk toplumunu ilgilendiren konuları oradaki sivil toplum örgütlerinin başkanlarıyla daha sonra da büyük bir salonda orada yaşayan sivil toplum örgütlerinin de gayretleriyle 10-15 bin kişinin katılacağı bir toplantı yapacağız. Ne var ki biz tam da oradaki vatandaşlarımızla kucaklaşmanın heyecanını yaşarken, Güvenlik Konferansında ülkemizin ve insanlığın güvenliğini konuşmaya hazırlanırken, Almanya'dan gelen acı bir haber ile sarsıldık.Almanya'nın Ludwigshafen şehrinde meydana gelen trajik bir yangın faciasında 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. İkisi ağır, 20 de yaralı kardeşimiz var. Acımız, üzüntümüz büyüktür. Hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına, milletimize, Almanya'da yaşayan vatandaşlarımıza başsağlığı, sabır ve metanet diliyorum. Yaralı kardeşlerimize Allah'tan acil şifalar temenni ediyorum.''

''TEDİRGİNLİK İÇİNDE...''

Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble ile dün akşam Almanya'da yaşanan ''bu elim hadiseyi'' bütün boyutlarıyla konuştuğunu bildiren Erdoğan, ''Kendilerinin de bir tedirginlik içinde olduğunu gördüm. Olayın bir an önce tüm boyutlarıyla aydınlatılması için azami çaba göstermeleri gerektiğini kendilerine söyledim. Araştırmanın titizlikle yürütüleceğine dair kendilerinden söz aldım'' diye konuştu. Başbakan Erdoğan, ikinci bir ''Solingen Olayı'' yaşamak istemediklerini de belirterek, ''Böyle bir durumu görmek istemiyoruz. Bunu kendilerine özellikle hatırlattım'' dedi.

ALMANYA'DAKİ OLAYIN AYDINLANMASI

Hükümet olarak olayın aydınlanması için ellerinden geleni yapacaklarını bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sadece Türk vatandaşlarının hayatlarını kaybettiği bu yangında akıllara ilk gelen, ihmal ya da kasıt ihtimali, bizi büyük endişeye sevk etmiştir.
Umuyorum ki soruşturma en kısa zamanda sonuçlanacaktır ve olay aydınlığa kavuşacaktır. Hükümet olarak olayın bir an önce aydınlatılması için yakın takipçisi olacağımızdan herkesin emin olmasını istiyorum. Bu elim olayın arkasındaki esas saik, son zamanlardaki 'yabancı düşmanlığı' anlayışına dayalı bir gelişme midir, değil midir? İstiyoruz ki bu olmasın.

Alman makamlarıyla yaptığımız görüşmelerde Türkiye'den de bir uzman heyetin olayla ilgili incelemelere katkıda bulunması için mutabık kaldık. Bu akşam Devlet Bakanımız Mustafa Said Yazıcıoğlu, emniyetten 4 kişilik bir heyetle birlikte olay yerine giderek, bu elim olaydan etkilenen vatandaşlarımızla beraber olacak ve buradaki çalışmaları yerinde tespit ederek, kendileri de oradaki teknik çalışmaya katılacak. Soruşturmanın seyri hakkında bilgi alacak. Allah acıları kimseye yaşatmasın. Gelişmeye göre de Mustafa Bey'den (Sait Yazıcıoğlu) alacağım bilgiye göre de gerekirse Perşembe günü ben de olay yerine giderek, olayın yerinde yapılan çalışmayı görmek ve incelemelerde bulunmak istiyorum. Bakan arkadaşlarımla birlikte orada olacağım.''

ARAŞTIRMALARA TÜRK UZMANLAR DA KATILACAK


Türkiye'de büyük bir tepki yaratan Almanya'nın Ludwigshafen kentindeki yangın olayını aydınlatma çalışmalarına Türk uzmanları da katılacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Türk'ün hayatını kaybettiği yangın için Türk uzmanlarının araştırmalara katılması talebi, Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble tarafından olumlu karşılandı.

Alman İçişleri Bakanı Schaeuble'nin Başbakan Erdoğan ve diğer Türk hükümet üyeleri ile yaptığı görüşmelerde yangın olayı üzerinde duruldu. Erdoğan'ın, görüşmede yargın ile ilgili araştırmalara Türk uzmanlarının da katılmasını talep ettiği, bu talebinin Alman bakanı tarafından olumlu karşılandığı belirtildi.

Alman Bakan'ın, Erdoğan'ın talebi üzerine "Türk uzmanlarının herhangi bir araştırmaya katılmalarını olumlu karşılarız" dediği öğrenildi.

Aynı talebin, Schaeuble'nin görüştüğü diğer Türk hükümet yetkililerince de dile getirildiği kaydedildi.

(ANKA)