kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türban AK Parti'ye verilen desteği böldü

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Türban düzenlemesi bugüne kadar AKP'ye destek veren liberal, demokrat aydınlarda tereddüt yarattı. Yasağın kaldırılması için açılan imza kampanyasına birçok isim katılmadı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türban AK Parti'ye verilen desteği böldü
Üniversitelerde türban yasağı konusunda üçüncü cephe açıldı. Bu zamana kadar türban karşıtları ve türban yanlıları olarak görülen manzara, üniversitelerde türbanın serbest olmasını savunan cephedeki ayrışmayla yeni bir boyut kazandı. Eşi AKP milletvekili olan İhsan Dağı gibi bir grup akademisyenin kaleme aldığı üniversitelerde türbana özgürlük bildirgesinde imzacı sayısı 2160'a vardı. Ancak Mehmet Altan, Cengiz Aktar, Soli Özel, Ayşe Kadıoğlu, Ethem Eldem, Ahmet İnsel, Şahin Alpay gibi üniversitelerde kadın öğrencilerin türban takmasına karşı olmayan özgürlükçü birçok önemli isim, bu metne imza atmadı.

'TEK SORUN BU DEĞİL'
Uzun yıllardır AKP'nin demokratikleşme ve AB yolundaki birçok politikasına destek veren Prof. Mehmet Altan türban sorununun özgürlükler sorunundan bağımsız olarak siyasileştirilmesi ve etik olmayan bir şekilde savunulmasına karşı olduğu için bildiriye imza atmadığını açıkladı. Metne imza atmayan bir başka isim de Cengiz Aktar. Avrupa Birliği uzmanı Aktar'ı en çok rahatsız eden nokta Türkiye'nin temelde birçok özgürlük problemi varken AKP'nin bunu temel hak ve özgürlüklere karşı olan MHP ile beraber çözmeye çalışması. Aktar, "AKP ile liberal ve demokratlar arasında Türkiye'nin nasıl daha özgür bir ülke olacağı konusunda teşhislerde büyük bir ayrışmavar" diyor. Kamuoyunda özgürlükçü olarak tanınan Soli Özel de, metnin son derece kötü ve herhangi bir bağlamdan kopuk olması nedeniyle tepkili: "Bu metni beğenmedim. Ben önüme gelen her metne imza atmakla yükümlü değilim. Kötü çalakalem yazıldığını düşündüğüm, işin yapılış tarzı ile ilgili olarak en ufak bir eleştiri noktası içermeyen bir metindi. İmzalamadın mı 'sen özgürlüklerden yana değilsin' deniyor. Kim bunun kararını veriyor? Her metni de imzalamak zorunda değilim".