kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

PEN, Duygu Asena Ödülü'nü kaldırdı

Yeni Haber
Uluslararası PEN Türkiye Merkezi, ilki geçen yıl İpek Çalışlar'a verilen Duygu Asena Ödülü'nü kaldırdı. Gerekçe olaraksa Doğan Kitap'ın da yazar adına ödül vermesi gösterildi.

Milliyet Gazetesi'nden Filiz Aygündüz'ün haberine göre, ilki 19 Nisan 2007'de İpek Çalışlar'a verilen Duygu Asena Ödülü, Uluslararası PEN Türkiye Merkezi'nin Mayıs 2007'de göreve gelen Tarık Günersel başkanlığındaki yeni yönetim kurulunun kararıyla kaldırıldı.

Günersel, ödülü kaldırma gerekçesi olarak "Doğan Kitap'ın da Asena adına bir ödül vermesini ve kendilerinin önceliği kurucuları Halide Edip'e tanımalarını" gösterdi.

Ödülün başlatılma ve bitirilme süreci şöyle gelişti:

Uluslararası PEN Türkiye Merkezi'nin önceki dönem başkanı Vecdi Sayar, 30 Temmuz 2006'da kaybettiğimiz gazeteci yazar Duygu Asena'nın ölümünün ardından, PEN adına yaptığı açıklamada "kadının insan hakları ve kadın-erkek eşitliği" temalarında özgün çalışmalara imza atan bir yazar, yayımcı ya da medya mensubuna verilmek üzere, "Duygu Asena Ödülü" düzenlediklerini belirtti.

Duygu Asena'nın kız kardeşi İnci Asena, Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk, Prof. Nazan Aksoy, gazeteci-yazar Emel Armutçu, Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Prof. Dr. Oya Köymen, Prof. Dr. Şirin Tekeli, yazar Serpil Gülgûn ve PEN Türkiye Merkezi Başkanı Vecdi Sayar'dan oluşan ödül jürisi, Duygu Asena Ödülü'nün ilkine "Latife Hanım" adlı kitabıyla İpek Çalışlar'ı değer gördü.

Çalışlar'a ödülün verilmesinin ardından 6 Mayıs 2007'de toplanan Uluslarası PEN Türkiye Merkezi'nin genel kurulunda yapılan oylama sonucu başkanlığa Tarık Günersel getirildi. Yönetim değişikliğinden sonra Günersel'i telefonla arayan İnci Asena, ödülün kaldırıldığını bu konuşma sırasında öğrendiğini belirtti.

Asena "Başarı dileklerimi sunmak ve ödülün teknik ayrıntılarını konuşmak için telefon ettiğimde Tarık Günersel, Duygu Asena Ödülü'nü kaldırdıklarını söyledi. Ne bir gerekçe gösterildi ne kardeşi olarak bana ne de ilgili öteki kişilere ve kamuya bir açıklama yapıldı." dedi.

Bugüne kadar herhangi bir gelişme olmaması üzerine PEN üyeliğinden istifa etme kararı aldığını, bunu Uluslararası PEN'in Genel Merkezi'yle de paylaştığını söyleyen Asena şöyle devam eti: "PEN Türkiye Merkezi'ne önceki gün bir e-mail atıp bu anlaşılamaz ve açıklanamaz davranışlarıyla gösterdikleri hem kurumsal hem insani duyarsızlık karşısında, adımın kendileriyle aynı çatı altında anılmasını istemediğim için istifa ettiğimi bildirdim."