kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rio karnavalı sona erdi-GALERİ

Yeni Haber
Brezilya'nın tüm dünyada ses bulan Rio Karnavalı, 5 gün sonunda ''çeşitli günahlara ve tövbelere davetiye çıkartılarak'' samba danslarıyla sabaha karşı sona erdi.

* ÇARPICI FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Eski Katolik Hristiyan geleneğinde ''Büyük Perhiz'' döneminden önce yapılan, Ortaçağ Latincesinde ''Eti Kaldırmak: Carne Vale'' anlamından gelen karnavalın Rio de Janeiro'daki son gününde, eski Portekizli sömürgecilerin bu toprağa ayak basmaları canlandırıldı.Son gün büyük geçidinde Brezilya'yı kuran gemicilerin kürek mahkumu ve köleleri de danslarla canlandırıldı.

Her cadde ve sokakta kurulan ''Blokos'' partileri, oradan oraya savrulan deli divane dansçıları ağırladı.

IRMAĞIN OCAĞI

Oğlak Dönencesi'ndeki Rio de Janeiro'nun manası ''Irmağın Ocağı''. Dansın da ocağı olan kentte, karnavalın ardında binlerce ton çöp kaldı.85 bin kişilik ''Sambadrom: Samba Koşusu'' stadyumu, eskiden dans gibi temaşa edilen futbol sihirbazlığının bu ülkesinde günün büyük geçidine sahne oldu.

''Modern Brezilya melezleri'', dans ederken, arkadaşlarının kafalarına tıraş kremleri, jelleri ve köpüklerini fışkırttı.

MAZİ UNUTULAMAZ

''Her tür müskiratın sular seller gibi aktığı'' karnavalda, en büyük ilan tahtalarından biri şu oldu:

''Maziyi Gömerek İstikbal İnşa Edilemez''Karnaval sırasında, dev Copacabana Kumsalı ile batısındaki İpanema Kumsalı da çalkalandı.

REİS YİNE MOMO İDİ

Rio de Janeiro kentinin anahtarları, 5 gün önceki karnaval açılışında bardaktan boşanırcasına yağan yağmur altında "Kral Momo"ya teslim edilmişti.

Haftalık çılgınlık için "Kral Momo", sembolik anahtarları alırken yanında her zamanki gibi üç ''afet'' yer almıştı.

Rio Belediye Başkanı Cesar Maia, Oğlak Dönencesi'ndeki (23 derece 27 dakika güney enlemi) Rio'da karnaval süresince 150 kiloluk ''Simgesel Kral'' Reis Momo'ya ''tüm yetkilerini devretti.''

Belediye Reisi Maia, iftiharla şunu kaydediyordu:

''Kral Momo, tüm düşük maaşlı devlet memurlarının, işçilerin
maddi-manevi koruyucusu olacak, tüm lüzumsuz cadde-sokak çukurlarını
güzelce dolduracak... Asasını sihirli değnek gibi sallayarak, fakir
fukaranın hamiliğine soyunacak.''

Bu günleri yoksulun dünyasında iyi anlatan 49 yıl önceki Fransız filmi ''Siyah Orfe'' ve büyük besteci Antonio Carlos Jobim'in ''İpanema Kumsalı'ndan geçen Kız'' adlı şarkısı ve Portekizce ''Mas Que Nada'' (Maşkenada: Çıkış Yok) bestesi Rio'da derinde yankılanan tınılar olarak kaldı.

AA