kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kendinden macunu olan diş fırçasını icat etti, AB'ye girdi!

SİNAN ÖZEDİNCİK
Çin malı tutkunu Tahtakale esnafına inat "Made in Turkey" damgalı, "Dental Magic Practico-Sihirli Diş Fırçası"nı üreten Sezgin, 14 ülkeye ihracat yapıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kendinden macunu olan diş fırçasını icat etti, AB'ye girdi!
Seyahat çantası hazırlanırken unutulmaması gerekenler listesinin başında olmasına rağmen ille de unutulur diş fırçası. İşte Ercan Sezgin, ''Keşke diş macunu da içinde olan tek kullanımlık fırçalar olsa...'' düşüncesiyle yola çıkıp bir icatın yaratıcısı oldu. Kendinden macunlu diş fırçası yaptı, adını Dental Magic Practico-Sihirli Diş Fırçası koydu. Ürün, 2002 yılında "Faydalı Ürün Patenti"ne sahip olarak tescil edildi. Sezgin, "Yüzde 100 kendi buluşumuz olan, Faydalı Ürün Patenti'ne sahip, tek kullanımlık, kendinden macunlu diş fırçası yaptık. Tesisimizdeki makineleri bile kendi mühendislerimiz tasarladı. El değmeden, hijyenik koşullarda üretim yapıyoruz. Günde 40 bin adet Sihirli Diş Fırçası üretiyoruz. Yıllık ciromuz ortalama 1,5 milyon Euro'yu aşmak üzere. 2008 yılı ciro hedefimiz ise 5-10 milyon Euro arasında" diyor. Sezgin'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

* Bu işe girmeden önce ne yapıyordunuz? Londra'da işletme ve iktisat eğitimi aldım. 1992 yılından beri çalışıyorum. Önce İsviçre'de, sonra iki yıl Güney Kore'de ve Çin'de yaşadım. 1999 depreminden sonra ise plastik enjeksiyon yapan bir arkadaşımla birlikte yurtdışı gezisine gittik. Gezi esnasında Türk ürünlerinin neden satılmadığını konuştuk. Uçağın tuvaletine girip çekmecede diş macunu ve diş fırçası görünce, 'Bunu değişik bir şekilde yapsak nasıl olur?' diye düşündüm. Bu fikri hayalimde geliştirdim, olgunlaştırdım. 2000'de parayı ortaya koydum ve başladık. Fırçanın sapını yapmak kolaydı, ancak ucunu yapmak zordu. Üç milyon dolar harcadık.

* Yaptığınız diş fırçasının özelliği nedir? Dünyanın hiçbir yerinde olmayan yeni bir buluş. Macunu içinden çıkan bir fırça daha önce bulunmamıştı. Yüzde 100 Türk ürünü olduğunu gösteren belgemiz var.

* Peki ilk ürün ne zaman çıktı? 2003 yılının mart ayında ilk ürün çıktı. Bu iş için dört yıl para harcadık. Paranın yanında ümidimizi de tabii. Çok defa vazgeçmek istedik, ancak harcadığımız parayı toparlayabilmek için devam ettik. Kimse yardımcı olmadı. Büyük bir sanayici dostum, borç para istediğim zaman 'Senin kazanacağın parayı daha Merkez Bankası basmadı' dedi. Ben ona bir hayal ürünü teklif ettim ve o, buna inanmadı. O şahısla daha sonra Almanya'da karşılaştık ve başarımıza inanamadı.

* 2003 yılında geliriniz ne kadardı, 2007 yılında ne kadar oldu? O zamanki parayla 50 milyar TL idi. Yatırdığımız paranın belki de yüzde 1'iydi. O parayı o hafta bitirdik. Şimdi ise 1 Şubat itibariyle Metro Group ile toptan satış üzerine anlaşma yapıldı. Onlara özel kutular ve tasarımlar içinde mal yaptık. Ayrıca perakende satışa başladık, adet fiyatımız 50 Ykr.