kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hilmi Güler

Saros'ta petrol arama 'mil rötuşu' ile başladı

TPAO, Ege'de sondaj alanını Dışişleri'nin isteği üzerine Gökçeada'nın altı millik alanından değil, Türkiye karasından itibaren altı mil olarak belirledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Saros'ta petrol arama 'mil rötuşu' ile başladı
Ege Denizi'nde petrol arama çalışmaları kapsamında Saros Körfezi'nden dün sondaj çalışmaları başladı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Lokali'nde gazetecilerle biraraya gelen Enerji Bakanı Hilmi Güler ve TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal sondajdan ümitli olduklarını ifade etti. Uysal, sondaj alanını Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine, Gökçeada'nın altı millik alanı içinden değil, Türkiye karasından itibaren altı millik alana aldıklarını bildirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler de, Türkiye'nin Venezuela ile petrol alanında işbirliğine gitmek üzere çalışma başlatılacağını, gelecek hafta bir heyetin bu ülkeye gideceğini açıkladı. Toplantının başında bir sunum yapan TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye'nin önümüzdeki 13 yılda petrol ve doğalgaz faturasının 494 milyar dolar olacağını söyledi. Ege Denizi'nde yürütülecek çalışmalara işaret eden Uysal, sondaj gemisinin Anafartalar 1'de (2 Şubat) sondaja başladığını ifade etti. Uysal, Saros ve Edremit Körfezi alanlarının önemli olduğuna işaret etti. Ege Denizi'nde Türkiye karası ile Gökçeada'dan altı mil esaslı arama seçeneklerinin bulunduğunu kaydeden Uysal, "Türkiye'nin karasından itibaren altı mil, ardından küçük bir uluslararası su, sonra Gökçeada var. Biz Gökçeada'dan altı millik alanda arama planlıyorduk. Ancak Dışişleri Bakanlığı'nın isteği ile Türkiye karasından itibaren altı mil benimsendi. Bu seçenek ile sorunsuz biçimde arama yapılacak" dedi. Ege'den doğal gaz çıkmasını beklediklerini söyleyen Uysal, "Her şey matkabın ucunda. Kimse ne kadar çıkacağını söyleyemez" diye konuştu.

RUM İHALESİ BAŞARISIZ
Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile Akdeniz'de çakışan petrol arama girişimlerini değerlendiren TPAO Genel Müdürü Uysal, "Petrol alanlarında çakışma petrol şirketleri açısından muvazaalı bir durum, şirketler muvazaalı durum istemiyorlar. Bu nedenle Rum kesiminin ihalesine hiçbir ciddi şirket gelmedi" dedi.
Haberin fotoğrafları