kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Telefonu kısan zamlı konuşuyor

TİMUR SIRT
Şirketler, maliyetleri kısmak için çalışanların telefonda konuşma sürelerini kısaltıyor. Ancak, 400 şirkette yapılan araştırmaya göre, bu yöntem maliyeti düşürmek yerine ortalama yüzde 16 zamlı konuşturuyor..
Telefon faturalarından bunalan şirketlerin bu sorunu çözmek için bulduğu çözümler tam tersi yönde sonuç veriyor. IPera adlı iletişim şirketinin kurduğu Abaküs 360 çözümünden elde edilen analiz sonuçlarına göre, 400 şirkette telefon konuşmasını kesmenin faturalarda yüzde 16 artışa neden olduğu ortaya çıktı. Aslında çalışanlar konuşmaları kısaltmıyor, tam tersi arama sayısını artırıyorlar. Üstelik tam kapatırken kesilen konuşma yüzünden yeniden aramak zorunda kalıyorlar. Bu durum da iki ayrı taksiye açılış ücreti ödeyerek aynı mesafeye gitmeye benziyor. Artık bilgi teknolojisi kullanarak şirketin telefon konuşmalarını analiz etmesi çok kolay. Sabit, mobil, yurtdışı, şehirlerarası, konuşma süreleri analiz edilerek uygun tarife veya teknoloji çözümü seçiliyor. Abaküs 360 gibi hazır yazılımlar da bu analizleri yapmayı kolaylaştırıyor.

LİMİT GETİRMEK ÇÖZMÜYOR
Şirketlerin birçoğu çalışanlarına limitli kontör dağıtıyor. İşini daha iyi takip etmek için telefonu çok kullanan çalışanlar cezalandırıldıklarını düşünüyor. Öte yandan 400'e yakın şirkette yapılan incelemelerde, bu önlemlerin etkili olmadığı görünüyor. IPera Genel Müdürü Tolga Gündüz, limitli görüşmelerin tamamının özel görüşmeler için kullanılabileceğini belirterek, şöyle devam etti: "Cep telefonu konuşmalarına limit getirilen çalışanlar, tüm görüşmelerini şirket santrali üzerinden yapmaya başlıyor. Üstelik şirket santralinden yapılan görüşmelerin maliyetinin ortalama yüzde 74'ü cep telefonu görüşmeleri için ödeniyor. İş yerinde değilken ofisi arayıp "Beni arayın" denebiliyor. Daha da kötüsü, bu, müşterilere de söylenebiliyor. Bunlar yapılırken, cep telefonu limitinin tamamını özel görüşmeleri için kullanan çalışanlara bile rastlanabiliyor."

BİLİNMEYEN NUMARA ZAMMI
Şirket telefonundan cep telefonunu ucuza aramak için kullanılan FST adı verilen cihazlar artık gizli numara araması yapamayacak. Numaralar belli olunca FST'lerden yapılan aramalar azalacak ve maliyetler artmaya başlayacak. Şirketler bu zamlı faturaları şubat ayından itibaren görecek.