kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Başörtüsü konusunda önemli uyarı

Anayasa değişikliğinin yanı sıra, Yüksek Öğretim Kanunu'nun ek 17. maddesi de değiştirilerek, başörtüsünün serbest olduğu ifadesi metne sokulmak isteniyor. Böyle bir düzenleme, Anayasa Mahkemesi'nin müdahalesine yol açabilecek ve muhtemelen Yüksek Yargı, eski kararlarını da hatırlatarak, ilâve edilen o hükmü iptâl edecektir.
1988'de Özal hükûmeti, Yüksek Öğretim Kanunu'na eklediği 16. maddeye, "Din amaçla örtülen başörtüsünü üniversitede serbest bırakan" hükmü koymuştu. Böylece, Anayasa Mahkemesi'nin eline bir fırsat vermiş oldu. Mahkeme, laik bir ülkede yasalar yapılırken, dine referansta bulunulamayacağı, dolayısıyla "din inanç gereği başın ve boynun örtülmesi" cümlesinin kanunda yer almasının iptâl sebebi sayılacağı kararını verdi. Parlamento bu gerekçeyle kendini bağlı hissettiği için, ek 17. maddeye, "din inanç gereği başörtüsü" tanımını koymadı. Sadece, "Yasalara aykırı olmayan her türlü kılık kıyafet serbesttir" denildi. Ama, Anayasa Mahkemesi, ek 16. maddeyi iptâl ederken yaptığı çeşitli yorumları hatırlattı ve ek 17. maddeyle getirilen kıyafet serbestisinin din amaçla başın örtülmesini kapsamadığını vurguladı.
Şimdi, ek 17. maddeye "başörtüsüyle üniversiteye girmek serbesttir" diye yazılırsa, eski yorumlarından yola çıkarak Anayasa Mahkemesi, yasağın sürmesi gerektiği görüşünü ifade etme imkanı bulacaktır. Halbuki, sadece anayasa değişikliğiyle yetinildiğinde, Yüksek Yargı'nın, düzenlemenin, Anayasa'nın 2. maddesindeki laiklik ilkesine aykırı düşüp düşmediği hususunu incelemeye yetkisi yoktur. Çünkü böyle bir inceleme, esasa girmek anlamını taşır.
Anayasa değişikliğine rağmen, bazı üniversite rektörlerinin başörtülü kızlara direneceği anlaşılıyor. Bu yüzden, AK Parti ve MHP, Yüksek Öğretim Kanunu'nun ek 17. maddesini takviye ediyor. Ama tekrarlayalım: Kanun değişikliği, çok daha büyük bir çıkmaz doğurabilir. Nasıl olsa, zaman içinde Yüksek Öğretim Kanunu yeniden düzenlenecek; üniversiteler daha büyük bir özerkliğe kavuşacak. O çerçeve içinde hal yoluna gidilmeli. Önce uygulamayı bir görelim.