kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Yatırımların patronu Ekren olacak

Bugünlerde biraz arka planda kalsa da çok önemli bir yasa tasarısı var. Devlet Planlama Teşkilatı'nı, dolayısı ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Nazım Ekren'i yatırımların tek patronu haline getiren tasarının adı, "Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Kamu Kesimi ile Özel Sektör İşbirliği Modelleri Çerçevesinde Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun".
Geçtiğimiz yıl nükleer santralde ihale sürecini başlatılacağını açıklayan Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından dile getirilen ve kamuözel işbirliği projesi (PPP) olarak adlandırılan süreci hayata geçirecek olan bu tasarıda özel sektör ile iş yapmada yeni yeni modeller ortaya konuyor.
Tasarıda yap-işlet-devret, yapişlet, işletme hakkı devri, yap-kirala, rehabilete et-kiraya ver-devret, ilave yatırım yap-kiraya ver-devret gibi çeşitli modellere yer veriliyor.
Bu tasarının en önemli özelliği icracı bakanlıkları devre dışı bırakıp tüm yetkinin Ekren'de yani DPT'te toplanması. Taslağın yasalaşması durumunda, otoyollar, hastaneler, cezaevi, enerji santrallerinin ihale sürecini DPT takip edecek. Devlet yatırımcı olmaktan çok yönlendirici bir rol üstlenecek. Ancak bu sırada özel sektörün kamu ile birlikte yatırım yapması için yeniden Hazine garantilerinin gelmesi söz konusu. Örneğin devlet, '50 tane hastane' yaptırırken belki kaynak ayırmayacak, ama bunlar için 49 yıllığına örneğin kamu kira taahhüdü yapacak. Yani başta enerji olmak üzere bir çok alanda yatırımların patronu Ekren olacak...