kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

Dizelcilere kötü haber! Çevre zammına hazır olun

Büyük resim için tıklayın
Türkiye'de araçlarında yakıt olarak motorin kullananlar için 2008'de yeni bir dönem başlıyor. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde 1 Ocak 2008'de Türkiye'de düşük kükürtlü motorine, ya da bilinen ifadesi ile çevreci dizel yakıtlara geçiş süreci için start verilecek. Bu çerçevede önce piyasada yaygın olarak kullanılan 2000 ppm ve 500 ppm motorin türleri tarih olacak. 1 Temmuz 2008'de ise piyasada 50 ppm ve 1000 ppm dışında motorin bulunmayacak. Bu Türkiye sınırları içinde yaşayan herkes için çok iyi bir haber. Sonuçta soluduğumuz havayı kirleten yüksek kükürt oranlı yakıtlara veda edip, düşük kükürtlü motorin kullanmaya başlayacağız.
Ama Türkiye ilginç bir ülke. Çünkü halen düşük kükürtlü motorin, çevreyi kirleten motorinden daha pahalı. Yani eğer siz, "önce çevre" diyorsanız bunun maliyetine de katlanmanız gerek. Devlet, "temiz hava vergisiz olmaz" deyip düşük kükürtlü motorinden litre başına 7 YKr daha fazla vergi alıyor.
Doğal olarak da vatandaş yakıt olarak fiyatı düşük olan ürünü tercih ediyor. Bu rakamlarda kendini net olarak gösteriyor. Ocakeylül döneminde Türkiye'de tüketilen motorinlerin toplamı 13.5 milyon metreküp. Bunun içinde düşük kükürtlü motorinin payı 1.9 milyon metreküp civarında. Parasına kıyıp, düşük kükürtlü motorin kullananların oranı yüzde 17. Bugün itibarıyla piyasada yaygın olarak satılan 2000 ppm'in litre fiyatı 2 lira 58 kuruş, 50 ppm'in litre fiyatı ise 2 lira 75 kuruş. Yani tüketici çevreyi kirletmediği için bayi kârı da dahil litre başına 17 YKr fazladan ödüyor.
Şu anda tüketicinin önünde seçenekler var belki ama 1 Temmuz 2008'de piyasada sadece iki tür motorin olacak: 50 ppm ve kırsal alanda kullanılacak 1000 ppm motorin. 50 ppm motorinden hareket edersek, 1 Temmuz 2008'den sonra devlet parmağını bile kıpırdatmadan vergi gelirlerini artırmış olacak. 2008 yılı içinde Türkiye genelinde toplam 16 milyon metreküp motorin kullanılacağını varsayarsak, 50 ppm'lik ürünün fiyatından hareket ettiğimizde buradan devletin elde edeceği ilave gelirin 1.1 milyar YTL'yi bulacağı görülüyor. Tabii, kimsenin 'piyasada yüksek kükürtlü motorin de olsun, isteyen istediği kadar havayı kirletesin' gibi bir söylemi olamaz. Önemli olan devletin düşük kükürtlü motorini teşvik edici politikalar uygulaması. Bu nedenle şimdiden üretici, dağıtıcı ve bayiler devlet nezdinde vergi oranlarının bir miktar aşağıya çekilmesi yönünde lobi faaliyetlerine başlamış durumda. Ama hükümetin havadan gelecek 1 milyar YTL'ye kapısını kapatmasını beklemek de bir hayal herhalde...