kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Ceyhan ikinci Rotterdam olacak, biz de pay alacağız'

Delta Petrol'ün Başkanı Habbab, "Ceyhan'a 2 yılda 100 milyon dolar yatırım yaparak liman ve yeni depolama alanları inşa edeceğiz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Ceyhan ikinci Rotterdam olacak, biz de pay alacağız'
Delta Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Habbab, "Biz Ceyhan'ın 2'nci Rotterdam olacağına inanıyoruz. 2012-2015 yılına kadar bölgeden 250-300 milyon ton petrol geçeceğini düşünüyoruz. Bu anlamda Ceyhan bir merkez olacaktır" dedi. Delta Petrol'ün Dünya Bankası'nın özel sektör finans kurumu olan Uluslararası Finans Şirketi'nden (IFC) aldığı 45 milyon dolarlık kredinin imza töreninde konuşan Habbab, petrokimya ve rafineri tesisleri yatırımı ile yeni boru hatlarının çıkış noktası olarak planlanan Ceyhan'a iki yılda 100 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıkladı.

LİMAN PROJESİ 2010'DA BİTECEK
Ceyhan'ın geleceğini Avrupa petrol piyasasının kalbi olan Hollanda'nın Rotterdam şehrine benzeten Habbab, 1982'den bu yana faaliyet gösterdikleri bölgedeki depolama kapasitelerini 300 bin tondan 650 bin tona çıkaracaklarını belirtti. Uzun vadede 1 milyon tonluk kapasiteye ulaşma hedefleri olduğunu anlatan Habbab, "Bu yatırımın yanı sıra 65 bin tonluk gemilerin yüklenmesi ve boşaltılmasına imkan verecek, aynı anda 6 gemiye hizmet verebilecek 2 kilometre uzunluğundaki liman inşaatına da başlayacağız" diye konuştu. Liman projesinin 2010 yılında bitirilmesinin planlandığını belirten Habbab, bu proje ile bölgenin gerek transit ticaretine, gerekse ithalat ve ihracat potansiyeline katkı sağlayacaklarını anlattı. Depolama kapasitesinin artırılmasıyla bölgedeki akaryakıt ticaretinin daha da gelişeceğine dikkat çeken Habbab, "Stratejik stokları Ceyhan'da tutma imkanı doğacak" dedi.