kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sigortacıların notu indi, Fed'in faiz indirimi yine işe yaramadı

ABD'de sigorta şirketlerinin notunun düşürülme beklentisi piyasaların moralini bozarken, gelen zarar açıklamaları ile borsalar düştü. İMKB dün % 3.63 geriledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Sigortacıların notu indi, Fed'in faiz indirimi yine işe yaramadı
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaptığı son üç faiz indirimi finans piyasalarındaki kara bulutları dağıtmaya yetmedi. ABD ekonomisinin durgunluğa girmemesi için büyüme odaklı faiz indirimleri gerçekleştiren Fed, son üç toplantıda 1.50 puanlık faiz indirimi yapmasına rağmen ABD piyasalarını rahatlatamadı.

DOW % 9.3 GERİLEDİ
Fed'in 11 Aralık 2007 tarihinde faizleri 0.25 puan indirmesi, 22 Ocak 2008 tarihindeki olağanüstü 0.75 puanlık indirimi ve 30 Ocak 2008 tarihli yarım puanlık faiz indirimi ABD borsalarının yükselişe geçmesi için yeterli olmadı. ABD hükümetinin devreye girerek, vergi indirimleri ve para iadesi ile ABD'li tüketicileri rahatlatmaya yönelik ekonomi destek paketi de piyasaların rahat nefes almasına yetmedi. ABD ekonomisinde durgunluk sinyallerinin artmasından sonra büyüme kaygıları ile para politikasında gevşemeyi hızlandıran Fed'in 11 Aralık 2007 ve 30 Ocak 2008 tarihleri arasında yaptığı faiz indirim sürecinde Dow Jones Endeksi yüzde 9.3 değer kaybetti. ABD borsalarından yayılan karamsarlık dünya borsalarının da değer kaybetmesine neden oldu. İMKB aynı dönemde yüzde 24.8 değer kaybetti. Piyasalar dün de sigorta şirketlerinin alarm vermesiyle çalkalandı. S&P'nin 534 milyar dolarlık mortgage tahvilinin değerini düşürmeyi planladığı ve ABD'li sigorta şirketi MBIA'nın 2007 yılı son çeyreğinde 2.3 milyar dolar zarar ettiğini açıklamasıyla iyimser hava çabuk dağıldı. Fitch de, ABD'li sigorta şirketi FGIC Group'un notunu düşürdüğünü açıkladı. Piyasalarda endişeleri artıran bu gelişmelerden sonra dün Avrupa borsaları ortalama yüzde 2 değer kaybetti. Yurt dışı piyasaları izleyen İMKB dün yüzde 3.63 düşerek, 42 bin 698 puana kadar geriledi. Uluslararası para birimleri karşısında hızla değer kaybeden dolar dün bankalararası piyasada 1.1760-1.1785 YTL'den kapandı. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi ise dün yüzde 16.26'ya geriledi.
Haberin fotoğrafları