kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dubai Ports Yarımca'da dolgu alanını genişletmek istiyor

FB Başkanı Yıldırım'ın devreye girdiği Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Dubai Ports, Yarımca'da kuracağı limanı dolgu ve liman tesisleri için genişletme talebinde bulundu..
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın devreye girdiği Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Dubai Ports'un, Kocaeli Yarımca'da kuracağı liman için dolgu alanını genişletecek biçimde Ağustos 2007'de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na başvurarak, liman tesisleri için plan değişikliği talep ettiği ortaya çıktı. Yıldırım, dün de Ankara'da Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştü, ancak görüşmenin içeriğine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi. SABAH'ın gündeme getirdiği Kocaeli-Yarımca'da inşa edilecek limanın ilginç bir öyküsü bulunuyor. Resmi belgelere göre Yarımca'da inşa edilecek limanın dünü ve bugünü şöyle:

* Kocaeli-Yarımca'da liman yapmak üzere ilk plan teklifi, 26 Mayıs 2000 tarihinde yapıldı. Plan, Bayındırlık Bakanlığı'nca onandı.

* Söz konusu plan, Erdemir'in arazinin bir bölümünü Dubai Ports'a satmasının ardından 2005 yılında revize edildi. Bu değişiklik de onandı.

* Dubai Ports, onaylı planda dolgu kullanım alanını artıracak biçimde 2007 yılının ağustos ayında yeni teklifte bulundu.

PLAN GERİ ÇEVRİLDİ
Bayındırlık Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü, teklifin, mevzuata uygun olarak yapılmadığı gerekçesiyle iade etti. Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün, Dubai Ports'a danışmanlık yapan Pusula İmar İnşaat ve Danışmanlık Şirketi'ne 14 Eylül 2007'de gönderdiği yazıda, "Bakanlığımıza iletilen imar planı teklifinin 26 Nisan 2007 tarihinde çıkarılan genelge uyarınca hazırlanmamış olması nedeniyle incelenememekte olduğu ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmiştir" denildi. Yazıda, plan teklifinin genelgeye uygun hazırlanarak yenilenmesi istendi. Bayındırlık Bakanlığı, bu tür planlara onay verirken başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına görüş soruyor. Genelkurmay, Gölcük Donanma Komutanlığı'nın da bulunduğu körfezde yapılaşmalara ihtiyatlı yaklaşıyor. Genelkurmay, gemi trafiğinin ve gemilerin hızlarının da dikkate alınmasını istiyor. Bayındırlık Bakanlığı, bu kapsamda master plana son şeklini vermek için çalışmalarını sürdürüyor.

NELER OLDU NELER OLACAK?
Dubai Ports'un, liman projesini gerçekleştirmesi için aşması gereken engellerden bazıları şöyle:

* Denizcilik Müsteşarlığı, 2000 ve 2005'teki planları 'seyir ve deniz güvenliği' açısından uygun buldu.

* Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili, "Biz, projeyi onaylarız. Daha sonra inşaat başlar. Yapım işi bittikten sonra da inşaatın projeye uygun olup olmadığını inceleriz" dedi.

* Dubai Ports'un, Maliye Bakanlığı'na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden kıyı kenar çizgilerinin deniz tarafının kamu denetiminde olması nedeniyle proje için ön izin alması gerekiyor.
Haberin fotoğrafları