kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MHP'den kılık kıyafet engeli için 3 alternatif

Ergun AKSOY-Uğur BECERİKLİ ANKARA
Türban için AKP ile anlaşan MHP sorunu aşmak için anayasanın 130. maddesinin değiştirilmesini önerdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
MHP'den kılık kıyafet engeli için 3 alternatif
Türban sorununun çözümü için anayasa değişikliği üzerinde uzlaşan AK Parti ve MHP arasındaki görüşme, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Karamanlis'i İstanbul'da ağırlaması nedeniyle pazartesi gününe bırakıldı. Üzerinde teknik çalışma yapılan ve "kılık kıyafet" nedeniyle anlaşmazlık konusu olan 42. madde için MHP üç alternatif önerdi. Bu alternatiflerden biri anayasanın üniversitelerin kurulmasını ve rektörlerin görevini düzenleyen 130. maddesinin de değiştirilebilmesini kapsıyor. AKP ve MHP arasında dün önce 11.30'da yeniden toplantı yapılacağı duyuruldu. Daha sonra bu toplantı Cuma namazı sonrasına ertelendi. Ardından pazartesi gününe bırakıldı. Her iki partide değerlendirmeler sürerken, MHP'nin önerileri netleşmeye başladı. MHP, anayasanın eğitim-öğretimi düzenleyen 42. maddesinde yapılması planlanan değişiklikle ilgili üç alternatif üzerinde çalışıyor.

1- AK Parti'nin de istediği şekilde 'kılık- kıyafet' ifadesi maddede yer alsın, ancak güçlü bir gerekçe kaleme alınarak kılık kıyafetten kastın ne olduğu açıkça yazılsın. Bu şekilde, uygulamada istismarın önüne geçilir, peçeyle, poşuyla üniversiteye gelinemez.
2- Kılık kıyafet ifadesi değişiklik metninde hiç yer almasın.
3- Anayasanın yüksek öğrenim kurumlarının kuruluşunu ve rektörlerin görevini düzenleyen 130. maddesinde düzenleme yapılsın. Bu maddeye bir fıkra eklenerek kılık kıyafet serbestliğinin çerçevesi çizilsin. Genel ahlak kurallarına ve devrim yasalarına aykırı kıyafet giyilemeyeceği vurgulansın.

İSTANBUL'DA BULUŞTULAR
MHP bir yandan bu önerisini AKP'ye iletirken, diğer yandan da çalışmasını sürdürdü. Genel Sekreter Cihan Paçacı başkanlığındaki çalışmaya hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ve Deniz Bölükbaşı da katıldı. MHP çalışmalarını sürdürürken AKP kurmayları da Başbakan Erdoğan'la İstanbul'da dün gece bir araya geldiler. Görüşmeye, MHP ile görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in yanı sıra yeni anayasa taslağını hazırlayan Bilim Kurulu'nun Başkanı Prof. Ergun Özbudun da katıldı.