kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Davos'ta ABD'nin falından resesyon ve yavaşlama çıktı

Davos'ta 'ABD ekonomisi resesyona girer mi' konusunda 23 kişiyle yapılan ankete 9 kişi 'resesyon', 10 kişi 'En azından yavaşlama olur' dedi. 4 katılımcı ise kararsız kaldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Davos'ta ABD'nin falından resesyon ve yavaşlama çıktı
İsviçre'nin Davos kasabasında devam eden Dünya Ekonomik Forumu'na damgasını vuran Amerikan ekonomisinin resesyona girip girmeyeceği konusunda ekonomiye yön veren 23 kişiden 9'u 'resesyon', 10'u 'resesyon olmasa da yavaşlama kaçınılmaz' dedi. Ankete katılanlardan 4'ü ise kararsız olduğunu belirtti. ABD'deki resesyon tartışmaları Davos toplantılarının da ana gündemi oldu. CNBC-e ve Reuters'in Davos'ta ekonomist, bürokrat ve işadamlarıyla "ABD ekonomisi resesyonda mı" sorusuna verilen yanıtlar ABD'nin resesyona yakın en azından yavaşlama olacağına işaret ediyor.

'ACI VE UZUN VERİCİ OLACAK'
Resesyonun en ateşli savunucusu New York Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nouriel Roubini. ABD'deki resesyon çok acı verici ve uzun süreceğini kaydeden Roubini "Tüm dünyayı etkisi altına alacak resesyon, global büyümenin şiddetli şekilde yavaşlamasına neden olacak. Avrupa, Çin, Asya ve gelişmekte olan pazarlar bunu çok acılı geçirecek. Global resesyon beklemiyorum ama global büyüme ciddi yavaşlayacak" dedi. Kuveyt Ulusal Bankası CEO'su Dabdoub, Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan ve Blackstone danışmanlık bölümü başkanı John Studzinski ve Soros da 'resesyon kaçınılmaz' diyenlerden. "Resesyon değil yavaşlama olur" diyenlerin başında ise Nobel Ödülü sahibi Prof. Josef Stiglitz var. Stiglitz, ABD ekonomisinin büyük ihtimalle resesyon yaşayabileceğini ve bunun tüm dünya ekonomilerini etkileyeceğini söyledi. JP Morgan Chase Başkan Yardımcısı William Daley de ABD ekonomisinin ciddi bir yavaşlamaya gireceğini düşünenlerden... Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise resesyon konusunda kararsız. Resesyon riskini yüzde 50-60 oranıyla değerlendiren Bakan Şimşek, "Fed'in son faiz kararı durumların aslında iyi olmadığının en güzel göstergesi. Piyasa ilk 5-15 dakikadan sonra doğru reaksiyonu gösterdi. Ciddi bir yavaşlama zaten başlamıştır. Esas tartışılması gereken yavaşlama ne kadar derin ve ne kadar süreceği" dedi. Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent ise "Bugüne kadar henüz Amerikan tüketicisinin harcamalarında bir azalma olmadı" diyerek resesyona girmezler arasında yer aldı.

RESESYONA GİRER

Fed müdahalede geç kaldı
M. Ali Yalçındağ Kennet Rogoff Osman Ulagay S. Ermotti İbrahim Dabdoub Tuncay Özilhan N. Roubini John Studzinski George Soros

NEDEN GİRER
* Finans kurumlarında ciddi sorunlar var.
* Bankalar birbirleri arasındaki para alışverişini (line) kapatıyor.
* Bush hükümetinin önlem paketi ve para politikası ekonomiyi canlandırmak için yeterli değil.
* Fed müdahalede geç kaldı.

RESESYON DEĞİL YAVAŞLAMA

Tüketim daha yavaşlamadı

John Snow Durmuş Yılmaz Thomas Russo Muhtar Kent William Daley Kemal Derviş Joseph Stiglitz Agah Uğur Martin Wolf David McCormick

NEDEN GİRMEZ
* ABD'de tüketim henüz yavaşlamadı. Finansal sıkıntının tüketim harcamalarına bulaşması izlenmeli.
* Kriz yönetilebilir olursa sorun derinleşmez.
* Resesyon değil yavaşlama olur.

KARARSIZ

Zaman gösterecek

Güler Sabancı Ferit Şahenk A. Guria Mehmet Şimşek

NEDEN KARARSIZ
* Faiz indirimleri durgunluğu engeller.
* Yapılacak müdahalelerin etkisini zaman gösterir.
Haberin fotoğrafları