kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kızılay'ın başına talih kuşu kondu!

MENEKŞE ATASELİM
İstanbul'un en lüks semtlerinden Etiler'deki binasında yaşayan mültecilere beğendiği evi alıp binayı boşaltan Kızılay, yap-işlet-devret modeli ile yeni bir proje geliştirip milyon dolarlık gelir sağlayacak..
İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkelerinden kaçıp Türkiye'ye sığınan mültecilere yıllarca ev sahipliği yapan Kızılay'a ait bina büyük inşaat şirketleri ve turizmcilerin kıskacında. İstanbul'un en lüks semtlerinden Etiler'de Akmerkez'in hemen karşısında yer alan binada yaşayan 40 civarında mülteciyi tahliye eden Kızılay, iki ay içinde bir proje yarışması gerçekleştirecek. Binanın yerine yap-işlet-devret modeli ile yarışmaya katılan en iyi proje inşa edilecek ve Kızılay ciddi bir gelir elde edecek. Akmerkez'in yanıbaşına da yeni bir rezidans veya otel gelecek. Kızılay Başkanı Tekin Küçükali, yarışma için 10 kişilik bir komisyon kurulduğunu ifade ederek, teklifleri almak için şartnameye son halinin verilmesini beklediklerini söyledi. Komisyonda Kızılay'dan 3 yönetim kurulu üyesi, İstanbul Ticaret Odası'ndan 2 kişi, OYAK'tan 1 kişi ve İnşaatçılar Derneği Başkanı Yaşar Aşçıoğlu'nun da bulunacağını aktaran Küçükali, şöyle devam etti:

SONUÇ MARTTA AÇIKLANACAK
"Doğru projeyi bu şekilde seçeceğiz. Şu anda şartname gözden geçiriliyor. Şubatta ilana çıkacağız ve mart ayında da kazanan proje açıklanacak. Arsanın ticari imarı da olduğu için değeri daha da artıyor." Yıllardır, 2 bin 453 metrekare büyüklüğündeki bu arsayı değerlendirmek isteyen Kızılay, evlerinden ayrılmak istemeyen mültecileri 1 yıl önce ikna etmişti.

İSTEYENE EV, İSTEYENE 90 BİN YTL
Küçükali, binada yaşamayı sürdüren aileleri evsiz bırakmadıklarını ifade ederek uzlaşmayı şöyle anlattı: "Orada zaman zaman istismara yönelik işler de olmadı değil. Süreç biraz da bu yüzden uzadı. Mesela çocuklarına yönelik haklar da istediler. Ancak biz kimseyi evsiz bırakmadık. 'Evim var' diyenlere 90 bin YTL para verdik. Ev isteyenlere de istediği yerde aynı değerde ev alındı." Kızılay bugün 1 milyar YTL'lik bütçeye sahip ve en fazla gayrimenkulü olan kurumlardan biri. Bütçesi bağışlardan oluşan Kızılay'ın toplam 3 bin 554 tapulu gayrimenkulü var.