kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sefaletten kaçış

İsrail'in ablukası nedeniyle bir haftadır yiyecek bulamayan Filistinliler, duvarı havaya uçurdu. Ekmek, ilaç, benzin, un, canlı hayvan almak için Mısır'daki bakkalları talan etti..
Yiyecek ve ilaç kıtlığı, elektrik kesintisi Gazzeliler'i dün sabaha karşı isyan ettirdi. Lağvedilen Hamas yönetiminin silahlı gruplarının organize ettiği tahmin edilen gösteriler sonunda öfkeli kalabalığın hedefi, Mısır sınır kapısı oldu. Gazze'nin sınıra yakın Refah kasabasında yapılan gösterilerde, sınır duvarına militanların yerleştirdiği bombalar ardı ardına patlatılınca halk bir anda yiyeceğe ve temel gıdalara hücum etti. Sınır boyunca 6 metre yüksekliğinde yaklaşık 2 kilometre uzanan duvarın 17 noktasında bombalarla delikler açıldı. Getirilen buldozerler de kalan kısımları yıkınca Filistinliler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Mısır'a akın etti.

350 BİN KİŞİ SINIRI GEÇTİ
Hamaslı militanların roket saldırılarını, silahlı eylemlerini önlemek ve Hamas yönetimine karşı Filistin halkını "isyan ettirmek" amacıyla 17 Ocak'ta başlayan İsrail ablukası da böylece delinmiş oldu. Bakkallarda yiyecek ekmek dahi bulamaz hale gelen Filistinliler, iki gece üst üste elektriklerin kesik kalması, benzinin tükenmesi üzerine sokaklara dökülmüştü. Ve dün duvarlar yıkılınca BM'nin verdiği bilgilere göre öğle saatlerine kadar Mısır tarafına çoğunluğu yaya, kimi at-eşek gibi hayvan, kimileri de araçlarıyla uzun konvoylar halinde geçiş yapan Filistinlilerin sayısı 350 bine ulaştı. Yani 1.5 milyon nüfusun neredeyse beşte biri... Mısır yönetimi de İsrail ve ABD ile anlaşma gereği kapalı tuttuğu sınır bölgesinde yaşanan bu dramda halka müdahale etmedi. Mısır asker ve polisi, El Ariş kasabasına akın eden Filistinlilerin yiyecek ve diğer ihtiyaçlarını alıp Gazze'ye dönüşünü sağladı. Sınır duvarının üçte ikisinin yıkılması ve kontrolsüz şekilde yüz binlerce kişinin Mısır'a geçmesi, İsrail'i rahatsız etti. Durumun büyük bir güvenlik sıkıntısı teşkil ettiğini belirten Dışişleri yetkilileri sınır kontrolünün oerhal sağlanmasını istedi. Refah bölgesinde sık sık Mısır'a uzanan ve bölgeye silah sokmakta kullanılan tüneller ortaya çıkardıklarına dikkat çekti.
Haberin fotoğrafları