kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Küçük her taşın altında

Ferhat ÜNLÜ-Tutkun AKBAŞ-Nuh KÖKLÜ
Ergenekon örgütlenmesinin kurucularından olduğu ileri sürülen emekli general Veli Küçük gözaltına alındı..
İstanbul polisinin dün gerçekleştirdiği Ergenekon operasyonu emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün, Şubat 1997'de TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu'nda derin ilişkilerin odağındaki isim olarak anıldığından beri ilk kez gözaltına alındığı operasyon olarak tarihe geçti. Küçük o günden bu yana, on bir yıldır, adı çete ve kontrgerilla kavramlarıyla özdeşleşmiş kişilerin komutanı ve ağabeyi olarak sık sık gündeme geliyor. Küçük'ün meşhur derin devlet aktörleri Abdullah Çatlı, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve Sedat Peker'le ilişkisinin olduğu ispatlandı. Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan Sami Hoştan (Arnavut Sami) ve Drej Ali'nin (Ali Yasak) Veli Küçük'ü 1990'lı yılların başından beri tanıdığı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre Küçük ile Hoştan ve Yasak'ı tanıştıran da Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı idi. Küçük o dönemde Kocaeli İl Jandarma Alay Komutanı'ydı ve MİT eski yöneticisi Mehmet Eymür'e bölgesinde işlenen faili meçhul cinayetlerden rahatsız olduğunu söylemişti. Küçük'ün kastettiği cinayetler Sapanca- Hendek-Düzce üçgeninde işleniyordu. Öldürülenler arasında Behçet Cantürk, Enis Karaduman, Hacı Karay ve Savaş Buldan vardı. Ancak bu suikastlar, devlet raporlarına Küçük ekibinin değil, Emniyet'e bağlı Çatlı ekibinin işlediği cinayetler olarak geçecekti. Veli Küçük'ün, "Türk gladyosu" olduğu öne sürülen "Ergenekon" adlı illegal yapılanmanın kurucularından olduğu da iddia ediliyor. Ergenekon'un 1999 yılında gizli bir toplantıda asker, bürokrat, sanayici, STK üyesi, tüccar ve basın mensuplarından oluşan çekirdek kadrosunu belirlediği belirtiliyor. Veli Küçük, 2002 yılında Sedat Peker'in Öztürkler adlı internet sitesinin açılışında yaptığı konuşmada Ergenekon kelimesini telaffuz etmişti. Küçük, "Türk birliği mutlaka tecessüs edecektir. Asil Türk milletinin yolu Tanrı Dağları'ndan, Ergenekon'dan geçecek" demişti. Geçen yıl Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen bazı dokümanlar arasında Ergenekon adlı gizli yapılanmanın siyasi hedefleri ile MGK tutanaklarının da bulunduğu belirtilmişti. Ancak Küçük o dönemde gözaltına alınmamıştı.

Bayrak ve silahla yemin
* FİKRİ KARADAĞ Kuvayı Milliye Derneği Başkanı. Emekli albay, NATO Özel Harp Dairesi'nde başkanlık yaptı. Derneğine yeni katılan üyelere bayrak ve silah üzerine el bastırarak ölmek ve öldürmek için yemin ettirmesiyle gündeme geldi. Veli Küçük'le yakın ilişkileri bulunuyor. Muzaffer Tekin'in de devre arkadaşı. Adı, Danıştay saldırısını gerçekleştiren avukat Alparslan Arslan'ın Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Derneği'nin yöneticisi olarak duyuldu.

Peker'e övgü düzmüştü
* GÜLER KÖMÜRCÜ Sedat Peker ve grubuna yönelik "Kelebek operasyonu" kapsamında yasal izinle yapılan teknik dinlemeler sırasında Akşam gazetesi köşe yazarı Güler Kömürcü'nün Peker'le diyalogları dikkat çekmişti. Kömürcü, "Salondaki seni özledim, seni çok seviyorum, iyi ki varsın" dediği Peker'den, köşe yazılarını takip etmesini istiyor. Peker ise basında çıkan olumsuz haberler için "Herkese bu konu geçtiğinde, Allah aşkına benim ilgim olmadığını söyler misin" diyordu.

Susurluk'un önemli ismi
* SAMİ HOŞTAN Susurluk davası hükümlüsü, Ömer Lütfü Topal'ın ortağı ve uyuşturucu kaçakçısı Hoştan'ın, Veli Küçük'le görüşmeleri soruşturma sürecinde belgelendi. Veli Küçük'le Hoştan'ın ilişkilerindeki diğer kilit isim Abdullah Çatlı idi. 2. MİT Raporu'nda DHKP-C ile ilişkili olduğu, İspanya, Hollanda ve Kolombiya bağlantılı uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı öne sürülen Hoştan, eski İstanbul Sheraton Oteli gazinosunun da ortaklarındandı.

Dink sanığı Yasin Hayal'in avukatı
* FUAT TURGUT: Gözaltına alınanlar arasında Dink davası sanıklarından Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut da yer alıyor. Adını ilk kez Yüksekova Çetesi davasında duyuran, Dink davasının ilk duruşmasında yaptığı açıklamalarla tepki toplayan Turgut, Muzaffer Tekin, Korkut Eken gibi isimlerin birlikte anılmasının milli duyarlılığın bir sonucu olduğunu belirtiyor.

Ulusalcı çatının hukuk ayağı
* KEMAL KERİNÇSİZ: Veli Küçük'e yakın. Muzaffer Tekin'in avukatı. Kerinçsiz Büyük Hukukçular Birliği Başkanı olarak ulusalcı yapıda çatı görevi yürütüyor. Kerinçsiz, Ermeni konferansının iptali ve yazar Orhan Pamuk'a açtığı davalar ile adını duyurdu. kemal Kerinçsiz bir çok yazara Türklüğü aşağıladıkları gerekçesiyle dava açtı.

Ali Yasak Susurluk davasında konuşuldu
* ALİ YASAK: Susurluk soruşturmasında Veli Küçük'le ilişkisi ortaya çıktı. Çatlı ile de yakın ilişki içindeydi. Ergenekon Çetesi'nde gözaltına alındı.

* OKTAY YILDIRIM: Ümraniye'deki bombanın sahibi Muzaffer Tekin'in yakın adamı. Emekli astsubay.

* ZEKERİYA ÖZTÜRK: Emekli yüzbaşı. Danıştay saldırısında Muzafer Tekin'le beraber gözaltına alındı.
Haberin fotoğrafları