kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kendisinden önce dostluk mesajı geldi

Karamanlis, Türkiye ziyareti öncesi yaptığı açıklamada dostluk mesajı verdi: Yunanistan dost elini uzatıyor. Türk dostlarımızın da karşılık vereceğini umut ediyoruz..
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyileşmesi yönünde her türlü olası çabayı göstermeye hazır olduğunu'' belirtti. Yaklaşık yarım yüzyıl sonra bugün Ankara'yı ziyaret edecek ilk Yunanistan Başbakanı olan Karamanlis, Anadolu Ajansı'nın sorularını şöyle yanıtladı:
-Türk-Yunan ilişkilerindeki beklentiniz nedir? Son 10 yıl zarfında işbirliğimiz birçok alanda gelişti. Ortamda bir iyileşme olsa da, halen göğüslememiz gereken ciddi sorunlar bulunmakta. Ve tabii ki ikili ilişkilerimize de gölge düşüren Kıbrıs siyasi sorununda kalıcılığı tam garantili olacak iki bölgeli, iki toplumlu federasyon öngören bir çözüme ulaşılmalıdır. Yunan hükümeti ve ben, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin özlü biçimde iyileşmesi yönünde her türlü çabayı göstermeye hazırız.
-Son dönemde Avrupa'da Türkiye'nin tam üyeliğine kuşkulu yaklaşan çok sayıda ses duyuluyor. Yunanistan'ın tezi nedir? Yunanistan, Türkiye'nin AB müktesebatına tam uyum göstermesinin tam üyeliğe yol açması gerektiğine sarsılmaz bir biçimde inanıyor ve bunu tüm Avrupa forumlarında destekliyoruz. Tabii ki üyelik hedefinin başarılması için daha yapılması gereken çok şey var. Türkiye'den, AB tarafından konulan koşulları yerine getirmek yönünde kararlı bir biçimde ilerlemesini bekliyoruz. Esaslı bir kriter, Türkiye'nin AB üyesi olan Kıbrıs (Rum kesimi) ile ilişkilerini düzene koyması ve Kıbrıs'ı tanımasıdır.
-Ankara ziyaretiniz vesilesiyle Türk kamuoyuna vermek istediğiniz mesaj nedir? Barışa ve refaha yatırım yaparak, halklarımıza kaynak ve fırsat sağlamak ve barış ile istikrarda kayda değer sonuç elde etmek için uluslararası yasalara, uluslararası hukuk ve anlaşmazlıkların barışçıl yollardan çözümlenmesine saygı ile sözlerden eyleme geçmemizin zamanı gelmiştir. Çünkü, halklarımız birbirlerine olan, anlayışlarını, ilgilerini, dayanışmalarını fiilen de kanıtlayarak bunu talep ediyorlar. Yunanistan dost eli uzatıyor. Türk dostlarımızın da karşılık vermesini umuyorum.