kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Pamuk'a yeni dava yolu açıldı

Yargıtay, Pamuk'un söylediği iddia edilen "1 milyon Ermeni'yi öldürdük" ifadesi üzerine açılan davayı reddeden mahkeme kararını bozdu..
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, İsviçre'de yayınlanan bir dergideki sözleri nedeniyle yazar Orhan Pamuk aleyhinde açılan tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Böylece Pamuk'a yeni tazminat davaları açılabilecek. Davacı Turgut Kobaza ve şehit yakını 5 kişi, "30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdük. Türkiye'de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor'' dediğini ifade ettikleri Pamuk'un, "Türk milletini topyekûn itham altına soktuğunu'' iddiasıyla tazminat davası açmıştı. Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı, "davacıların salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle yansıma yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğunun kabul edilemeyeceği'' ve "davacıların aktif husumet ehliyetleri bulunmadığı'' gerekçesiyle reddetmişti. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise Türk hukukunda kişilik haklarının tanımının yapılmadığı, bunun yargıya bırakıldığını belirterek mahkeme kararı bozdu. Gerekçede şöyle denildi:

KİŞİSEL HAKLAR
"Öğretide ve yargısal kararlarda kişisel değerler; kişinin toplum içindeki mesleki kimliği, şeref ve haysiyeti, özgürlüğü, vücut ve ruh bütünlüğü ve sağlığı, ırk, din ve vatandaşlık gibi bağları kapsar. Kişiler anayasa ile çerçevesi belirlenmiş bir millete aidiyette kişilik değerleri kapsamında ve hukuki koruma altındadır. Pamuk sözleri, davacıların vatandaşlık bağı ile bağlı bulundukları Türk milletine yönelik olması durumunda davacıların aktif dava ehliyetinin bulunduğunu kabul etmek gerekir. Bu durumda da davanın esasının incelenerek bir karar verilmesi gerekir." Yargıtay'ın her Türk vatandaşını dava ehliyetine sahip sayması Pamuk'a yeni davaların yolunu açmış oldu.