kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
El Beşir, Nur Batur'a konuştu.

'Art niyet söz konusu değil'

NUR BATUR ANKARA
Soykırım suçlamalarını reddeden Sudan Cumhurbaşkanı, kapüşonlu imza için "Protokol hatası" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Art niyet söz konusu değil'
ABD'nin "soykırım" BM'nin ise " İnsanlığa karşı suç" işlemekle suçladığı Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, Çankaya Köşkü'nün içindeki Camlı Köşk'te yapılan görüşmede gazeteci Nur Batur'un sorularını yanıtladı.

* Anıtkabir defterini kapüşonlu yaverin yazması eleştiriliyor. Sudan'da Atatürk'e büyük saygı duyuyoruz. Saygısızlık aklımıza bile gelmedi. Bizzat yazmamamın nedeni yaverin daha güzel bir el yazısı olmasıdır. Ayrıca başındaki kapüşonu çıkarması için uyarılmış olsaydı, çıkarırdı. Hava çok soğuktu o yüzden başına kapüşon takmıştı. Bir protokol hatası.

* 4 yıldır Darfur'da bir insanlık trajedisi yaşanıyor. ABD "Soykırım" yapıldığını bildiriyorlar. BM de "insanlık suçu" diyor. Sizi sorumlu tutuyorlar. Ne diyorsunuz? Soykırım suçlamaları doğru değildir. Biz barış istiyoruz ve barış için de her şeyi yapıyoruz. Bir devlet eğer saldırı altındaysa ne yapabilir? Tabii ki kendini savun a c a k t ı r . Uluslararası medya her şeyi abartıyor. Evet yerlerinden edilmiş insanlar var ama rakamlar yazıldığı kadar değil.

* İnsan hakları örgütlerinin ve BM'nin sizi haksız yere suçladığını mı söylüyorsunuz? Darfur'daki durum ne Irak'la ne Filistin ne de Somali'yle mukayese edilebilir. Sudan'ı hedef aldılar ve durumu dünyaya farklı yansıtıyorlar.

* Peki kim hedef aldı? Şu anda Darfur'da gerçek cinayet işleyenler, Avrupa'dan ve başkalarından yardım alan kişilerdir. Olayların arkasında ABD de var. Irak'tan sonra Sudan'ı hedef aldılar. Sudan'da zengin petrol yatakları var. Petrol yataklarının işletmesini Asya ve Afrika'daki petrol şirketlerine verdik. Bu kararımız bazı merkezlerde olumlu karşılanmadı.

* BM'nin raporları var. Son raporlarda kadınlara tecavüz olayları ayrıntılı olarak kaleme alındı. Biz Darfur'da barış istiyoruz. Barış için çalışıyoruz. Gerçek katiller isyan eden güçlerdir.

* Cancavid milis kuvvetleri soykırımla suçlanıyor ama siz Musa Hilal'i bakan yaptığınız. Neden? Musa Hilal'e yönelik suçlamalar gerçek dışı. Hilal, istikrar ve güvenliğe katkıda bulundu. Sudan'ın birliğine büyük önem veriyoruz. Uluslararası toplumu Sudan'ın birliğini korumaya çağırıyoruz. Uluslararası toplum şimdi Güney'de kalkınma projelerini destekliyor.