kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

10 milyon Türk'ten El Kaide'ye destek

Gallup'un Davos için hazırladığı Doğu-Batı diyalogu raporunda ilginç sonuçlar ortaya çıktı. İlişkilere yönelik iyimserlikte İran'ın bile gerisinde kalan Türklerin yüzde 13'ü El Kaide'yi destekliyor..
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) , Davos'ta bugün başlayan toplantısında, Forum'un Gallup araştırma şirketine hazırlattığı "İslam ve Batı: Diyalogun Durumu 2008" adlı bir rapor değerlendirmeye sunulacak. 157 sayfalık raporda, ülkelerin doğu-batı diyalogu için duydukları iyimserliği sıralayan endekste Türkiye son sıralarda yer alırken, El Kaide'ye desteğin yüzde 13'ü bulduğu belirtildi. Rapora ilişkin Türkiye'deki araştırma 1 Mayıs-30 Mayıs arasında bin kişiye yöneltiler sorularla yapıldı.

'BATI SAYGI DUYMUYOR'
Çeşitli sorulara verilen yanıtların birleştirilmesiyle elde edilen ve ülkelerin doğu-batı diyalogu için duydukları iyimserliği sıralayan endekste "AB aday üyesi" Türkiye son sıralarda yer aldı. Türkiye 36 puanla sondan 5'inci oldu. İran ise 43 puanla sondan 6'ncı sırada yer aldı. Rapor ayrıcabirçok Müslüman ülke halkının, Batı dünyasının Müslüman dünyaya saygısının yetersiz olduğuna inandığını gösterdi. Filistinliler yüzde 84, Mısırlılar yüzde 80 gibi yüksek oranda, Türkler yüzde 68, Suudi Arabistan'da yaşayanlar yüzde 67 ve İranlılar yüzde 62 gibi daha düşük oranda bu kanaate sahip bulunuyor.

MISIR YÜZDE 22
Rapora kaynaklık eden çalışmalardan ankete verilen yanıtlara göre Türklerin yüzde 13'ü El Kaide'yi destekliyor. Müslüman ülkeler ve Avrupa'da ABD ve dış politikasına yönelik söz konusu antipatinin "El Kaide'ye destek anlamına" gelmediği belirtilen raporda, 2006'da İngiltere'de yapılan Pew Küresel Davranışlar Anketi'ne göre İngiltere'de Müslümanların sadece yüzde 12'si "Tanıdığımız Müslümanların 'çoğu/oldukça fazlası' El-Kaide'yi destekliyor" yanıtını verdi. Benzer oranlara İspanya ve Almanya'da da rastlandı. Rapora göre aynı düşük rakamlar Müslüman dünyasının ortalama görüşünü temsil ediyor. Türkiye'de yüzde 13, Ürdün'de yüzde 18 ve Mısır'da biraz daha yüksek yüzde 22 oranında El-Kaide desteği bulunuyor. Türkiye'deki oran, 10 milyon kişiye karşılık geliyor.
Haberin fotoğrafları