kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gazze'yi Mısır'dan ayıran duvarı deldiler

Yeni Haber
Gazze Şeridi'ni Mısır'dan ayıran duvarda dün gece bir dizi patlamayla açılan gediklerden yüzlerce Filistinli Mısır'a geçti.

Tanıkların anlattığına göre, İsrail'in uyguladığı ablukayı protesto için radikal Hamas örgütünün dün akşam Refah sınır kapısı önünde düzenlediği protesto gösterisinden birkaç saat sonra bir dizi patlama duyuldu. Patlamalar sonucu sınırdaki duvarda beş büyük gedik açıldı ve bu sabah yüzlerce Filistinli Mısır'a geçmek için gediklere hücum etti.Tanıklar, sınırdaki Mısırlı muhafızların Filistinlilere henüz müdahale etmediğini söyledi.

İsrail, Filistinlilerin roket saldırılarını durdurabilmek için 17 ocakta Gazze Şeridi'ni abluka altına almış ve Gazze'de operasyonlara girişmişti.Gazze Şeridi, geçen yılın haziranından beri Hamas örgütünün elinde bulunuyor.


MÜBAREK FİLİSTİNLİLERİN MISIR'A GİRMELERİNE İZİN VERİYOR


Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Filistinlilerin yiyecek satın almalarına imkân tanımak amacıyla ülkeye girişine izin verdi.

Mübarek, katıldığı Uluslararası Kahire Kitap Fuarında gazetecilere yaptığı açıklamada, orduya, Filistinlilerin Mısır'a geçişlerine ve yiyecek satın almalarına müsaade etmesi talimatını verdiğini söyledi. Sınır muhafızlarının aslında, Gazzelilerin geçişine dün izin vermediğini belirten Mübarek, ancak bugün, çok sayıda Gazzelinin geriye geldiğini, çünkü Gazze'deki Filistinlilerin İsrail ablukası yüzünden aç olduğunu ifade etti. Mübarek, Mısır birliklerinin, Filistinlilere yiyecek
almaları ve Gazze Şeridi'ne geri dönmeleri için eşlik ettiğini de belirtti.

Cumhurbaşkanı Mübarek, Mısır'da işi biten Filistinlilerin, silah taşımadıkları sürece Gazze'ye geri gönderileceğini belirtti. İsrail ablukası yüzünden sıkıntı içindeki on binlerce Gazzeli, Filistinli militanların sınırdaki duvarı yıkmasından sonra yaya olarak, araçlarıyla ya da eşek arabalarıyla Mısır'a akın etmeye başlamıştı.

MISIR'DA 500'DEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINDA


Mısır'da, Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler lehine düzenlenen bir gösteri sırasında 500'den fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Bir güvenlik kaynağı, söz konusu kişilerin, güvenlik güçlerinin ülkenin en önemli muhalefet hareketi Müslüman Kardeşler'in başkent Kahire'de düzenlediği gösteriyi dağıttığı sırada gözaltına alındığını belirtti.Gösterinin kentin merkezindeki Arap Birliği binası önünde yapıldığı kaydedildi.