kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bush tam 259 kere yanlış açıklama yapmış

Yeni Haber
Gazeteci örgütleri tarafından yapılan bir araştırma, ABD Başkanı George Bush ile diğer üst düzey yetkililerin Irak'ın işgali öncesinde, bu ülkenin tehdit oluşturduğu konusunda yüzlerce yanlış açıklama yaptıklarını saptadı.

Araştırma sonucunda, bu beyanatların, "kamuoyunu etkili bir şekilde kışkırtan ve yanlışlığı aşikar açıklamalarla süreç içinde ülkeyi savaşa götüren, kurgulanmış bir kampanyanın parçası" olduğu kaydedildi. Araştırma, Bağımsız Gazetecilik Fonu ile birlikte çalışan Kamu Bütünlüğü Merkezinin internet sitesinde yayınlandı.

Araştırma sonucunda, iki yıllık dönemde, gerçekle pek ilgisi olmayan 935 açıklama yapıldığı belirlendi. Bush ve diğer hükümet yetkilileri, yaptıkları açıklamalar, verdikleri brifingler ve röportajlarda Irak'ın kitle imha silahları bulunduğu veya bu silahları elde etmeye çalıştığı, bu ülkenin El Kaide ile bağlantısı olduğunu iddia ettiler. Bağımsız Gazeteciler Fonundan Charles Lewis ile Mark-Reading-Smith, "Irak'ın kitle imha silahları olmadığı ve El Kaide ile anlamlı bir bağlantısı bulunmadığı artık tartışmasız biliniyor" dediler. Lewis ve Reading-Smith, Bush yönetiminin, saptırılmış bilgiler temelinde ülkeyi savaşa götürdüğünü belirttiler.

Araştırmada adı geçen dönemin diğer yetkilileri; Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Dışişleri Bakanı Colin Powell, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve Beyaz Saray basın sekreterleri Ari Fleischer ile Scott McClellan.

Bunlar arasında en çok yanlış beyanat veren kişilerin başında, kitle imha silahları hakkında 231, Irak'ın El Kaide ile bağlantısı hakkında 28 olmak üzere toplam 259 açıklamayla Başkan Bush geliyor. Bush'u, kitle imha silahları hakkında 244, Irak-El Kaide ilişkisi hakkında 10 beyanatla Powell izliyor. Araştırma, 11 Eylül 2001'den itibaren iki yıl içinde yapılan açıklamalar temel alınarak hazırlandı.