kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MHP'den sonra BBP de 10. madde önerisi açıkladı

Yeni Haber
Anayasanın 10. maddesine bir değişiklik önerisi de BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'ndan geldi.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu yaptığı yazılı açıklamada, Anayasada yer alan "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasdüşünce, felsefinanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" ilkelerini kapsayan 10. madde hakkında değişiklik önerisinde bulundu.

Yazıcıoğlu, MHP'nin 10. maddede ki değişiklik ile ilgili önerisinin iyi bir başlangıç olarak gördüğünü ifade ederek, 10. madde değişikliğinin şu şekilde olabileceğini kaydetti:

Madde 10: Herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefinanç, din, mezhep, kılık kıyafet ve benzeri benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kamusal alanlardan ve kamu hizmetlerinden yararlanmaları konusunda hiçbir gerekçe ile insanlar arasında ayrım yapılamaz ve farklı muameleye tabi tutulamaz."

BBP'NİN ÖNERİSİ NE GETİRİYOR

BBP'nin bu önerisi Anayasa'nın 10. maddesine "kılık kıyafet"i ve "Kamusal alanlardan ve kamu hizmetlerinden yararlanmaları konusunda hiçbir gerekçe ile insanlar arasında ayrım yapılamaz ve farklı muameleye tabi tutulamaz" hükmünü getiriyor. Bu değişikliğin gereçekleşmesi halinede mevcut 10. maddede bulunan, "Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür; Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz; Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar" hükümleri çıkarılmış olacak.

MHP'NİN ÖNERİSİNDEN FARKLI

MHP'nin önerisi ise sadece son fıkranın değiştirilmesini öngörüyor. MHP'nin önerisiyle ise, "devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinin sunulmasında ve bu hizmetlerden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" hükmü getiriliyor.

ANAYASA'NIN 10. MADDESİ

Anayasanın "Kanun önünde eşitlik" başlığı altında yeralan 10. maddesi şöyle:

"X. Kanun önünde eşitlik
MADDE 10. Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasdüşünce, felsefinanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek: 7.5.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar"

(ANKA)