kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Ankara'da oturmakla olmaz

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP hükümeti olarak üretime ve ihracata dayalı bir ekonomi modeli benimsediklerini, 79 yılda 36 milyar dolara gelen ihracatı son 5 yılda 106 milyar dolara çıkardıklarını anlatırken, "Durmadan koşarsan, piyasa kovalarsan, işi iyi pazarlarsan netice alırsın. Ama gel Ankara'ya otur, oraya mahkum ol, gelsin seni dünya bulsun. Yok böyle bir şey" dedi.

YENİ SOSYAL GÜVENLİK YASASI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Eğitime Fiziksel Katkı Projesi" kapsamında düzenlediği " 4. Faz İMKB Okul İnşaatları Protokol İmza Töreni"nde konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye'de geçmişte siyasi rant uğruna emeklilik yaşları ile oynandığını ve Türkiye'nin sosyal güvenlik açıklarından kalkamaz hale geldiğini söyledi.
Şu anda sosyal güvenlik sistemi içinde bulunanların yeni sosyal güvenlik yasası kapsamında olmadığını vurgulan Erdoğan, "Benim işçi, memur kardeşim de bu oyuna doğrusu geliyor. Çünkü, kanunun metni ve içeriğinde ne var ne yok bunu bilmiyor. Bu kanun 2028'den itibaren resmen yayınlandı. O tarihten sonra sosyal güvenlik sistemi içine girenleri kapsayacak, şu anda olanları değil" dedi.

Türkiye'de 47-48 yaşlarında bir insanın emekli olduğuna işaret ederek, bu yaşlarda emekli olanların kayıt dışı ekonomiye geçiş yaptığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"47 - 48 yaşındaki bir insan emekli olursa ne yapar? Evine gidip de yan gelir yatar mı? Ne yapacak? Kayıtdışı emek sisteminin içerisinde bir aktör olacak. Ama biz şu anda işsizlikten bahsederken, ben şu anda bir işsiz nitelikli insanıma iş bulamazken, nitelikli bir insanı sen 48-49 yaşında emekliye ayırır, yat diyebilir misin? O da ne yapıyor sağından giriyor solundan giriyor. Al sana kayıtdışı emek. Hem oradan maaşını alıyor, hem buradan kayıtdışı olarak maaşını alıyor Peki biz o kayıtdışı emek yerine, orada yeni bir nitelikli işsizimizi istihdam etsek, yeni genç kuşaklara oralarda kaynaklar üretsek az değil mi? İşte bunu siyasiler kendilerine siyasi rant sağlasınlar diye yaptılar. Bugünler işte bu bedelin ödendiği günlerdir. Şimdi biz bunu yapmakta kararlıyız ve yapacağız."
Erdoğan, bundan sonra Türkiye'de doğan her bebeğin sosyal güvenlik kapsamı içine alınacağını ve 18 yaşına kadar sosyal güvencede olacağını ifade ederek, "Hiçbir yavrumuzu, hiçbir anneyi, kalkıp da hastanelerde rehin alamayacak. Anayasamızda ne diyor, Türkiye laik, sosyal bir hukuk devletiSosyal bir hukuk devletinin içerinde insan hayatının, insan sağlığının bedeli ölçülmez" diye konuştu.

AKP hükümeti olarak üretime ve ihracata dayalı bir ekonomiyi benimsediklerini dile getiren Erdoğan, 79 yılda 36 milyar dolara gelen ihracatı, son 5 yılda 106 milyar dolara çıkardıklarını kaydetti. "Durmadan koşarsan, piyasa kovalarsan, işi iyi pazarlarsan netice alırsın. Ama gel Ankara'ya otur, oraya mahkum ol, gelsin seni dünya bulsun. Yok böyle bir şey" diyen Erdoğan, İMKB'ye kota şirketleri örnek göstererek, "Bu şirketler durdukları yerde mi kazanıyorlar? Nasıl fellik fellik dolaşıyorlar biliyorsunuz. Durarak bir şey yok, çalışacaksın, kovalayacaksın" dedi.
Erdoğan, bir dönem Türkiye'yi pazarlamaktan bahsettiğinde bazı kesimlerin kendisi için "Türkiye'ye pazarlıyormuş" şeklinde konuştuğuna dikkat çekerek, "Tabi ekonomi tahsili görmemiş. Ülkelerin pazarlanması ile ilgili, ülkelerdeki yatırımla ilgili marketing nedir, bunun alanı neleri kapsar haberi yok. Kalkıyor bu tür açıklamalar yapıyor. Şecaat arz ederken sirkatini söylüyor" diye konuştu.

"KOMÜNİST RUSYA BİLE ANLADI, BİZİMKİLER ANLAMADI"

Ülke çıkarlarının herkesin ortak paydası olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, farklı siyasi görüşü taşıyanların da ülkenin çıkarı söz konusu olduğu zaman bütünleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'ye gelen bazı yabancı yatırımcılara kökeni yüzünden karşı çıkıldığını ve önemli yatırım fırsatlarının bu yüzden kaçırıldığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
"Kalkıp da Türkiye'de Galataport'a bir yatırımcı gelecek, efendim bu Yahudi'dir olmazTürkiye'de Haydarpaşa Port'a bir yatırımcı gelecek, efendim bu Araptır, Arap şeyhidir olmazE kardeşim o olmaz bu olmaz. Kim olur onu söyler misin? Bu zihniyet komünizmin kalıntısıdır. Komünist Rusya bile anladı bu işi, bütün dünyaya açtı şimdi herkes Rusya'ya akıyor, orada yatırımlar yapıyor. Bizimkiler ise duvar örüyor, kimse buraya girmesin. Burada yaptıklarını alıp da götürecekler mi? Burada kalacak. Kim çalışacak orada kardeşim? Ahmet çalışacak, Mehmet çalışacak, Fatma çalışacak... Buraya kalkıp da İsrail'i taşıyacak hali yok, Arap ülkelerini buraya taşıyacak hali de yok. Bu dünyada artık böyle oluyor. Yani her şeyi kendi ülkesinde halleden bir dünya yok artık. Kollektif anlayışın, ortak aklın egemen olduğu bir dünya var. Bunun egemen olduğu bir dünyada da bizler bu açılımı yapmak zorundayız. Bu açılımı yaparsak başarırız. Bunun adı milliyetçilik değildir, bunun adı sadece iticiliktir, dışlamacılıktır ve ülkenin kalkınmasını engellemektir. İşte şu anda Galataport yerinde duruyor. Ne içinde? Pislik içinde, rezillik içinde. Eğer o sermaye oraya getirtilmiş olsaydı, turisti ile yatırımı ile her şeyi ile geliyor bunlar. Bunlar geldikleri zaman böyle geliyorlar."

"TÜRKİYE'DE KURUMLAR BİRBİRİNİN HASMI"

Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Maslak kampusünün bahçesi içine metro istasyonu kurmak istediklerini ama izin alamadıklarını söyledi. Bu yüzden şimdi 4. Levent'te yerin altında triyaj alanı yapmak durumunda kaldıklarını ve ciddi maliyet artışı yaşadıklarını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye'de kurumlar birbirinin adeta hasmı destekçisi değil. Sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Bakın şimdi metro yapılmaya çalışılıyor. Kaç yıl sonra? 10 yıl sonra. Yazık günah değil mi?" dedi.

Son günlerde ABD kaynaklı küresel dalgalanmaya da değinen Erdoğan, "İMKB'ye biraz daha fazla para kazanalım diyorum. Bu ara biraz sıkıntılar var. Bu sıkıntıları da inşallah dünyayı da uyararak, halledin diyoruz" diye konuştu.

(ANKA)