kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
SİNAN ÖZEDİNCİK

İngiliz hamburgeri geldi, Kanyon'u seçti

Yurtdışına çıktığımızda her köşe başında bir McDonald's veya Burger King bulup işi ucuza kapatmak kolay, orijinal yemek yapan yerleri bulmaya çalışmak ise zor ama zevklidir. Akdeniz ülkelerinde yaygın bir şekilde bulunabilen yerel lezzetler, dünya mutfaklarının seçkin örneklerine ev sahipliği yapan İngiltere'de pek karşınıza çıkmaz. Londra'da yiyebileceğiniz en güzel yiyeceklerden biri hamburgerdir. Yalnız buradaki 'burger'lar bizimkiler gibi değil, İskoçya'nın ünlü Aberdeen Angus Beef'inden yapılan oldukça kalın köfteli burgerlar bunlar... Bu özel etle yapılmış 'burger'ların iyisini bulmak için de ünlü restoran zincirlerini denemek mantıklı bir adımdır.

ŞİMDİ İSTANBUL'DA!
Şimdi durup dururken nereden çıktı Londra ve burger mevzusu diyeceksiniz? Müdavimleri için müjdem var, Londra'nın ünlü Gourmet Burger Kitchen'ı (GBK) Kanyon'da açıldı. Yani hamburger'i fast food anlayışından çıkarıp, lezzetli bir ana yemek mönüsüne dönüştüren Londra'nın ünlü hamburger restoranı artık İstanbul'da... Burası öyle bir yer ki, Londra Metro Gazetesi, GBK'nın 'burger'ları için 'A Rolls Royce of a Burger' yani 'Hamburger'in Rolls Royce'u' yorumunu bile yapmıştı. Londra'da 'Ultimate Burger' veya 'Fine Burger Co' çok ünlü ama ikisi de Gourmet Burger Kitchen'ın şanını yakalayamıyor. Gourmet Burger Kitchen, İngiltere'de yayılmış ama Yeni Zelanda orijinli bir hamburger zinciri... Şef Peter Gordon tarafından hazırlanmış ilginç 'burger'larıyla ünlü... Peter Gordon, Providores Restaurant'ın üç ortağından biri... GBK'da burgerler için danışmanlık yapıyor.

SOSLARI ÇOK FARKLI
'Ünlü bir aşçı, hamburgerin neyine danışmanlık yapıyor?' derseniz, buranın 'hamburger'ini anlatmam gerekiyor. Birincisi, dediğim gibi etleri özel... Oldukça kalın köfteleri var. Bunların pişirilme yöntemi de fark yaratıyor. İyi pişmiş olmasına rağmen kuru olmayan bir köfteye annelerimizin mutfakları haricinde rastlamak çok zordur. Ama onlar başarmış. İkinci fark ise soslardan kaynaklanıyor. Ketçap ve mayonez kesinlikle yok! Onların yerini ilginç kombinasyonlar alıyor. Mesela mango ve zencefilden yapılmış bir sosla tatlı bir lezzet elde edebiliyorsunuz. Tüm bu sosların üstüne bol bol marul, domates ve soğan konuyor. Günlük pişirilmiş leziz ekmeklerin içinde bu malzemeler yemeye hazır hale geliyor. GBK'yı bu kadar ünlü ve popüler yapan, işte bu iki ana unsur, eti ve sosları... Ancak yine de bu alternatiflerle tatmin olmazsanız değişik malzeme seçenekleriyle kendi 'burger'ınızı da oluşturabilirsiniz. Etli yemek istemiyorsanız, Portabella mantarıyla yaptıkları 'vejeteryan burger'ini de deneyebilirsiniz.