kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
SİNAN ÖZEDİNCİK

Fatih'te şube açtı, ikinci gün Başbakan ziyaret etti

Sofralarımızın favori mönülerindendir kurufasulye, pilav ve turşu... Ve birçokları gibi ben de ne zaman iyi bir kurufasulyeci tüyosu alsam yollara düşer, muhakkak denerim. İşin ilginci bu kez, bir gün arayla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da benim gibi yapmış. Ancak bu mevzuya birazdan geleceğim... Cumartesi günü Fatih'teydim. 'Tarihi Süleymaniyeli Kurufasülyeci'nin yeni şubesinin açılışında... Methi yurtdışına da taşan restoranda, bu işi üçüncü kuşak olarak yapan Adnan Güzel ve Fatih şubesinin ortağı Rıdvan Ertal ile tanıştım. İlk kez 1924 yılında Erzincan'da açılan restoran, 'Tarihi Süleymaniyeli Kurufasülyeci Erzincanlı Ali Baba' adıyla hizmet vermeye başlamış. 1999 yılında ise torun Adnan Güzel, İstanbul'un turistik ve tarihi mekânı Süleymaniye'de bu lezzeti İstanbullular ile tanıştırmış. Bu yüzden bilenler biliyor 'Erzincanlı Ali Baba'nın nefis kurufasulyesinin tadını...

Üç kuşaktır bu işteler
Türkiye'de hakiki 'tarihi ve ünlü' restoranlar ile kendilerine bu sıfatı yakıştıranları birbirinden ayırt etmek oldukça zordur. 'Erzincanlı Ali Baba' olarak da bilinen 'Tarihi Süleymaniyeli Kurufasülyeci' ise geleneksel yemeğimiz olan kurufasulye ve pilav konusunda uzmanlaşmış, 84 yıldır gerçek Osmanlı Mutfağı'ndan seçmeler sunuyor. 'Tarihi Süleymaniyeli Kurufasülyeci 1924' ve 'Erzincanlı Ali Baba' isimlerinin patentini alan Adnan Güzel, 1924 yılından bu yana üç kuşaktır bu işi yaptıklarını söylüyor. İşte bu uzmanlığın ortaya koyduğu lezzeti cumartesi günü ben, bir gün sonra, pazar günü ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tattı. Yanında oğlu Bilal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve bazı bakanlar dahil olmak üzere yaklaşık 40 kişi varmış. Mekana önce korumalar gelip, 10 dakika sonra Başbakan Erdoğan'ın geleceğini haber vermiş. Bu sürpriz ziyaret Adnan Güzel başta olmak üzere tüm ekibi çok heyecanlandırmış.

Başbakan ne yedi?
Başbakan ve beraberindekiler saat 18.30'da gelmiş ve kendileri için özenle hazırlanan masaya geçilmiş. Kendilerine mönü sunulmuş, ancak bu aşamada Başbakan Erdoğan'ın doktoru devreye girmiş. Mide problemi olan Başbakan'ın sipariş verdiği her yemeği önce doktoru tatmış. Başbakan, ilk olarak mercimek çorbası içmiş, sonra az kurufasulye, tereyağsız İskender Kebap ve özel yapılan Manyas Yoğurdu'ndan yemiş. Tatlıdan uzak durup çay içmeyi tercih etmiş. Doktoru, "Pilav yemeyin!" demiş. Acı, tuz ve yağdan uzak durulmuş. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 1.5 saat kaldığı mekandan yemeklerden memnun kalarak ayrılmış. Tabii gitmeden önce hatıra fotoğrafları da çekilmiş; hem de herkesle... Başbakan Erdoğan, kendisi ile aynı mekanda olan müşterilerin ricasını kırmayıp hepsiyle teker teker fotoğraf çektirmiş.

Bakır kazanda pişiyor
Peki 'Tarihi Süleymaniyeli Kurufasülyeci Erzincanlı Ali Baba'nın sırrı ne? Mekanda, her sabah 04.00'da o gün için hazırlıklara başlanıyor. Kurufasulye bakır kazanlarda, kömür ateşinin harıyla pişirilmeye başlanıyor. Üç saat demlenmeye bırakılıyor. Erzincan'dan özel olarak getirilen 10-11 mm'lik dermason fasulyesi kullanılıyor. Ayrıca Osmanlı Mutfağı'ndan dört-beş farklı lezzet de günlük mönüde var. Yemek yapımında kullanılan ürünlerin hepsi birinci kalite. Dondurulmuş gıda ile konserve türü hazır malzemeler kesinlikle kullanılmıyor. Restoranda, duvardaki Sağlık Bakanlığı ve ISO 9001 belgeleri göze çarpıyor. Buraya gelip kurufasulye yiyenlerin en çok şaşırdığı konu, kurufasulyenin etsiz olarak pişirilmesi... Adnan Usta, bunu şöyle açıklıyor: "Biz ilk zamanlardan beri kurufasulyeyi etsiz pişiriyoruz. Zaten et, pastırma ya da sucuk, kurunun tadını bozar. Önemli olan bu lezzeti etsiz verebilmek..." Restoran, kabak tatlısının lezzetiyle de rakiplerine fark atıyor. Yabancı basında da yer alan Erzincanlı Ali Baba'nın kabak tatlısı, geçtiğimiz yıl İngiltere'nin Time Out dergisinin gurmeleri tarafından övülmüştü.