kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
SİNAN ÖZEDİNCİK

Dünya starlarının 'Tapas'çısı İstinye Park'ta

Dünya mutfakları, İstanbul'da açılan birçok mekanda kendine yer buldu. Ancak bir Akdeniz ülkesi olmamıza rağmen İspanyol yemekleri konusunda pek de başarılı olamadık bence. Allah'tan bu durum değişiyor. İstinye Park'ın içinde 'Pep Tapas' adlı bir Tapas restoranı açıldı. 'Pep Tapas'ın nefis mönüsünün arkasındaki isim, dünyanın en iyi restoranları arasında sayılan ve starların müdavimleri arasında bulunduğu 'Cal Pep'in meşhur şefi Pep Manubens ve oğlu Jordi. Cal Pep'in müdavimleri arasında Woody Allen, Steven Spielberg ve Nicholas Cage gibi isimler var. Mekanın önünde uzun kuyruklara sebep olan bu lezzetler, Barcelona'dan sonra ilk kez İstanbul'da...

Mutfaklarımız yakın
30 yıldır Barcelona'da Picasso Müzesi'nin köşesinde hizmet veren 'Pep Tapas'ı İstanbul'a getiren kişi tekstilci Tunç Bahar. İspanyol şef Manubens, aynı zamanda mekana ortak... Manubens, hafta sonu İstanbul'daydı. Bugüne kadar birçok ülkeden, özellikle İtalya'dan teklif alan Manubens, "İstanbul'u seçtim, çünkü mutfaklarımız çok yakın. İstanbul'u, Barcelona gibi çok hareketli ve gizemli buluyorum" diyor. Manubens, yaptığım sohbette Türkiye'ye gelen birçok yabancı aşçı gibi şu tespite yer verdi: "Türkiye'nin dört tarafı denizlerle çevrili ama balık kültürünüz zayıf..." İspanyol aşçı, Barcelona'dan sonra Kumkapı'daki balık halinde zorlandığını belirtti. Balıkların daha bebekken avlandığını ve büyümeden tabağa geldiğini söyledi. Fener balığı, dil balığı gibi balıkların, balık halinde çok ufak satıldığını vurgulayıp balıklara çok kötü davranıldığından şikayetçi oldu. Ancak yine de İspanya'dan sadece domuz ürünleri getirdiklerini, onun dışındaki ürünleri Türkiye'den temin ettiklerini belirtti. Barcelona'daki mönüde bulunan klasik yemeklerin aynısı İstinye Park'ta da mevcut.

Bizde tapas sizde meze
"Tapas restoranları tıpkı eski Türk meyhaneleri gibi" diyen Manubens, "Türk Mutfağı çok büyük yelpazeye sahip, bu yüzden de sizlerin bizim mutfağı çok iyi anlayacağınızı ve seveceğinizi umuyorum. Bizde tapas, sizde ise meze..." diyor. Pep Manubens, İstanbul'da kaldığı sürede Namlı, Kıyı Balık, Hamdi Et Lokantası ve Pandeli Lokantası'na gittiğini ve buralara hayran kaldığını belirtti. Esas bombayı ise sohbetimizin sonunda patlattı. Barcelona'daki restoranında eğer başarabilirse barbunya pilaki, kağıtta levrek, marin levrek ve menemeni mönüye eklemek istediğini açıkladı.

Tapas lezzetleri
Vitrini, şık dekorasyonu, tamamı orijinal İspanyol yemeklerinden oluşan mönüsü ile 'Pep Tapas'ta mutlaka yenmesi gereken lezzetlerin başında deniz mahsülleri geliyor. İspanyol Şef Manubens'in dillere destan lezzetteki midye, yengeç, kalamar, karides ve ahtapot parmaklarınızı yedirtecek cinsten. Özellikle de 'Calamares Encebollados' adı verilen, karamelize soğan ile sotelenmiş kalamar güveç mutlaka yenmeli, tavsiye ederim. Bir başka seçenek ise İspanyol Mutfağı'nın en özel yemeklerinden biri olan 'Tortilla'. Yumurta, patates ve soğan karışımından oluşan İspanyol omleti 'Tortilla Espanola', İspanya'da ve dünyada çok ünlü bir yemek. Bu arada balık ve deniz mahsüllerinin İspanyol pirinciyle enfes birleşiminden oluşan ve ismini pişirildiği özel tavadan alan İspanya'nın meşhur yemeği 'Paella de Marisco' bir kez yendi mi bağımlısı olunacak tatlardan. İspanya'nın hemen hemen her restoranında bulunan meşhur içkisi Sangria da Pep Tapas'ın içecek mönüsünde bulunuyor.