kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türban hem inanç hem de siyasi siyasi simge"

Yeni Haber
Prof. Dr. Baskın Oran, türbanın hem inanç hem de siyasi simge olduğunu söyledi. Prof. Dr. Oran, dini ve siyasi simgelerin hiç bir Avrupa ülkesinde yasaklanmadığını belirtti.

Prof. Dr. Baskın Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "siyasi simge bile olsa başörtüsü yasaklanabilir mi?" sözlerini değerlendirdi. Prof. Dr. Oran, türbanın siyasi simge olduğunun herkes tarafından bilindiğini söyledi. Prof. Dr. Oran, "Bu hem bir inanç simgesi hem siyasi simge. Yani bunun siyasi simge olduğunu herkes biliyor. Çocuk doğurmuş kadın bakire olur mu? Bu herkesin bildiği bir gerçektir. Ama böyle deyip bir neticeye varılmaz. Hizmet mi veriyor hizmet mi alıyor, ayrımını yapmak lazım. Benim kriterim budur ve son derece nettir" dedi.

HİÇBİR BATI ÜLKESİNDE YASAK DEĞİL

Hiçbir Avrupa ülkesinde de siyasi ve dini simgelerin yasaklanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Baskın Oran, şöyle dedi:

"Üniversitelerde kimse kimseye karışmaz. Karışmayı aklından bile geçirmez ve manyaklık olarak görür. Belirgin dinsel işaretler üniversitenin altındaki okullarda yasaktır. Orada da aslında hükümet işi başından atmak için okulların yönetimine bırakmıştır bu işi. Mesela öğrenci bir haç kolye takabilir mi, kippa takabilir mi, türban takabilir mi? bunun kararını yönetimler verir. Ancak batı ülkelerinde üniversiteye karışmak, üniversitedeki bir kızın başına karışmak şeytanın bile aklına gelmez."

(ANKA)