kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Başörtüsü ve "siyasal simge"

İnsanlar, galiba okuduğunu anlayamıyor. Tayyip Erdoğan,Madrid'de, Europa Press adlı ajansın düzenlediği kahvaltılı toplantıda, "Başörtüsü, siyasal simge" demedi. "Velev ki siyasal simge olsun ne çıkar. Türkiye'de, üniversitelerde, siyasal simge yasak mı?" diye konuştu. Bu ikisi arasında çok büyük bir fark var.
Araştırmalar, başörtüsüne karşı çıkanların, başörtüsünü, "siyasal simge" diye sunduğunu gösteriyor.
Meselâ TESEV sormuş: "Niye başınızı örtüyorsunuz?" % 71.5'i
"İslâm'ın emri olduğu için" cevabını vermiş. "Bir siyasi harekete dahil olmak amacıyla" diyenler sadece % 0.4. Diğer saikler arasında, çevre (% 7.6); namus ve ahlâk (% 3.4); yaşlanma (% 1.7) vs. gibi unsurları sayabiliriz.
KONDA'nın sonuçları: "Neden örtünüyorsunuz?": Dininanç gereği % 73; gelenek % 13.7; alışkanlık % 4.6; çevreye uymak % 3.1; eşin isteği % 2.7. "Siyasi kimlik" diyenlerin oranı, herhalde ihmal edilebilir olduğu için, sıralamaya dahil edilmemiş.
Örtünen kişi, siyasetle değil, inançla ilişki kuruyor. Şimdi bana, Erbakan'ın "Rektörler başörtülü kızlara selâm duracak" sözünü hatırlatıp, "başörtüsü üzerinden çok siyaset yapıldı" demeyin. Eğer bir yasak varsa, toplumun bir kesiminde sancı doğar. Ve bu sancı da ister istemez siyasete yansır. Bunun sorumlusu, inancı gereği başını örtenler değil; başörtüsünü yasaklayarak, hadiseyi siyasi zemine taşıyanlardır. "AK Parti, başörtüsü üzerinden siyaset yapıyor" diye düşünüyorsanız, kaldırın yasakları, bu malzemeyi de Tayyip Erdoğan'ın elinden alın.