kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Tayyip Erdoğan - İspanya Başbakanı Zapatero

'Fanatizmle ortak mücadele edelim'

Bülent AYDEMİR MADRİD
Medeniyetler İttifakı Forumu'nda, "Hangi inançtan olursak olalım, fanatizme karşı mücadele verelim" çağrısı yapan Erdoğan, "AB'den özel muamele değil, adil olmasını bekliyoruz" dedi..
Başbakan Tayyip Erdoğan Medeniyetler İttifakı 1. Forumu'nun açılış oturumu öncesinde İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampiao ile görüştü. Erdoğan, 70 ülkeden 350 kişinin katıldığı forumda ise şu mesajları verdi:

FIRSATI KAÇIRMAYIN: Türkiye'nin AB'ye üyeliği medeniyetler ittifakının mümkün olduğunu dünyaya gösterecek, küresel barış ve refaha eşsiz katkılar sunacaktır. Bu kaçırılmaması gereken tarihi bir fırsattır. Dini ve kültürel saiklerle Türkiye'nin önüne çıkarılacak her engel aydınlığa ve hoşgörüye giden yolu kapatan duvarın taşları olacaktır.

NEFRET KÜRESELLEŞİYOR: Sermaye, bilgi ve değerlerin hızla küreselleştiği dünyamızda nefret, korku ve hoşgörüsüzlük de küreselleşiyor. Bu süreçte toplumların birbirini daha fazla tanıması, yanlış anlaşılmaların artık ortadan kalkması beklenirken; önyargı ve çatışmaların derinleşmesi gibi bir tehditle karşı karşıyayız.

KÖR FANATİZM: Ayrılıkları vurgulamanın yol açtığı bir kör fanatizm dünyanın bir bölgesini acılar içinde bırakırken başka bölgelerde toplumlar en azından şimdilik refah içinde yaşıyorlar. Hangi inanç dairesine mensup olursa olsun dünyaya söyleyecek sözü olan herkes fanatizmle mücadele etmelidir.

YUNUS İLE MESAJ: Dinlerin ana mesajı ortaktır. Bütün semavi dinler yaradılışa uygun değerler bütünü sunmuştur. Yaradılışın sesine kulak vermezseniz, değil insanın hiçbir canlının hakkını koruyamazsınız. Yaratılanı yaradandan ötürü seven bir anlayışla hareket etmeli barış, hoşgörü ve saygıyı herkes için geçerli kılmalıyız.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ: Türkiye forum sırasında ulusal stratejisini sunacak. Stratejimiz; çoğulculuk, farklılıklara saygı, işbirliği, diyalog, insan haysiyetine saygı ve kadın-erkek eşitliği ilkelerine dayanmaktadır. Bakanlıklar ve kurumlardan oluşan bir ulusal Eşgüdüm Komitesi, stratejinin uygulamasına nezaret edecektir.

AB'DEN ÖZEL MUAMELE BEKLEMİYORUZ: Türkiye, medeniyetler çatışması tezlerine karşı başlı başına bir cevaptır. Türkiye'nin AB süreci geniş kitlelerce yakından takip edilen ve küresel planda derin yansımaları bulunan bir konudur. Türkiye'nin uyum açısından üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme kararlılığında hiçbir sapma yoktur. Bu noktada Türkiye, AB'den hiçbir özel kolaylık ya da muamele beklememektedir.

ERDOĞAN ÇOK HAKLI
İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos da konuşmasında, Erdoğan'ın "Türkiye'nin AB üyeliği, medeniyetler ittifakının mümkün olduğunu bütün dünyaya gösterecek" sözleri için "Erdoğan'ın çok büyük haklılığı var" dedi.
Haberin fotoğrafları