kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Prostat hastalarına güzel haber

Yeni Haber
Önceden belli bir büyüklüğe kadar yapılan prostat ameliyatları, geliştirilen teknoloji ile her büyüklükteki prostatlara uygulanabilecek. Kansız olan ve lokal anesteziyle de uygulanan bu sistemde ameliyat süresi ise diğer yöntemlere oranla yarı yarıya kısalacak.

Greenlight HPS tedavisi daha önce uygulanan sistemin geliştirilmiş hali olup, en önemli özelliği önceki sistemde maksimum 80 Watt uygulanabilen gücün 120 Watt'a kadar çıkartılabilmesi. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Sahir Kılıç, ANKA'ya yaptığı açıklamada "Bu yöntem ile, prostat dokusunun daha güçlü buharlaştırılıp, ameliyat sürelerinin önemli ölçüde kısaltılarak, bu süre içerisinde daha fazla büyümüş prostat dokusuna müdahale edebilme olanağının sağlanabildiğini belirtti. Kılıç, her büyüklükteki prostata uygulanabilen sistemle özellikle yüksek risk taşıyan (kalp, akciğer, kan hastalıkları, kan sulandırıcı ilaç kullanımları v.b) hastalarda ameliyat sürelerinin kısaltılarak, bu riski en aza indirebildiklerini kaydetti.

Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Sahir Kılıç uygulanan yöntemin faydalarını ise şu şekilde sıraladı:

-İşlemin kansız olması: Bunun nedeni buharlaşan kısmın altında kanamayı durduran bir etki alanının olmasıdır. Kanama olmaması nedeniyle kan verilmesi ve işlem sonrası mesanenin yıkanması gerekmez.

-Hastanede kalış süresinin ve sonda konulma süresinin kısa olması: Bu işlem ayaktan yapılabilecek bir işlem haline gelmiştir. Hastanın prostatı çok büyük değilse ve mesane fonksiyonu iyi ise hastaya sonda konulmayabilir ve hasta birkaç saat dinlendikten sonra evine gidebilir. Bu kriterlere uymayan hastalar ise hastanede bir gece yatar ve ertesi gün sondasız olarak evine gidebilir.

-Sertleşme bozukluğuna yol açmaması: Greenlight lazer cihazı ile prostat buharlaştırılması işleminde, lazer buharlaşan dokunun en fazla 1-2 m daha derinine etki ettiğinden çok daha derinlerden geçen sertleşme ile ilgili sinire zarar vermez.

-Meninin geriye kaçması oranının daha düşük olması: Açık ve kapalı ameliyatlarda bu oran yüzde 80-90 lar seviyesindeyken bu lazer yönteminde yüzde 40 civarındadır.

-Lokal anestezi ile uygulanabilmesi: Greenlight lazer cihazı ile prostatın buharlaştırılması lokal , spinal veya genel anestezi ile yapılabilir. Genel anestezi alamayacak kadar genel durumu bozuk olan hastalarda lokal anestezi ile yapılabilmesi bu gibi hastalara özellikle ek avantaj sağlamaktadır. Özellikle ileri derecede kalp ve akciğer problemi olan ve bu nedenle ameliyat olamayacak olan hastalar bu yöntemde lokal anestezi altında opere olabilmektedir.

(ANKA)