kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Borsada %2.14'lük düşüş

Yeni Haber
ABD verilerinin dış piyasalarda yarattığı olumsuz etkinin yatırımcı üzerindeki bir süredir devam eden satış baskısını daha da artırmasıyla İMKB Ulusal 100 Endeksi yüzde 2.14 değer kaybederek 50,377.34 puandan kapandı.

İşlem hacmi ise yüzde 8 artışla 1.34 milyar YTL seviyesine yükseldi.
Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "Özellikle ABD'de perakende satış ve enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra İMKB'de satışlar derinleşti. ABD borsasının sert düşüşle açılması satış baskısını artırdı. Bazı göstergeler kriz dönemlerindeki seviyede. Yani satışların sonuna yaklaşılmış gibi. Ben bu yüzden kısa bir süre içinde endeksin yükselişe geçeceğini düşünüyorum" dedi.

İMKB'de yabancıların öncülüğünde bankacılık hisselerinden çıkışın devam etmesiyle İş Bankası yüzde 5.11, Garanti Bankası yüzde 2.23, Vakıflar Bankası yüzde 4.4, Halk Bankası yüzde 3.43, Yapı Kredi Bankası yüzde 4.21 ve Akbank yüzde 2.52 değer kaybetti.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin olarak "Yatırım Ortaklık"ları (YO) nezdinde 2003-2007 dönemini kapsayan vergi incelemesi başlatmasının ardından yatırım ortaklıklarının sektörel endeksinde sert düşüş yaşandı; endeks günü yüzde 3.07 ekside kapattı.

Ayrıca hükümetin, leasing sektörüne yönelik KDV oranını yılbaşından itibaren yüzde 1'den yüzde 18'e çıkaran uygulamasının olumsuz etkisiyle, finasal kiralama sektöründeki düşüş bugün de sürdü. Finansal Kiralama Sektörü Endeksi günü yüzde 0.66'lık düşüşle 11,179.07 puandan kapattı.

Avrupa borsaları ise perakende satışların Aralık ayında beklentilerin üzerinde düştüğünü gösteren ABD verisinden olumsuz etkilendi. Bunun yanı sıra ABD'de açıklanan eflasyon verisi de dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona gireceğine dair beklentileri azaltmadı. Bu verilerin ardından Avrupa'nın önde gelen 300 şirketinin yeraldığı FTSEurofirst 300 Endeksi TSİ 17:25 itibariyle yüzde 2.13 ekside seyrediyordu.

Citigroup'un son çeyrek zararının etkisiyle ve ABD'nin Aralık ayı perakende satış verilerinin beklentilerin altında çıkmasıyla ABD borsaları yüzde 1'in üzerinde düşüşle açıldı.

ABD'nin en büyük finans kuruluşu Citigroup, geçen yılın dördüncü çeyreğinde net zararının 9.83 milyar dolar oldu.

uğunu ve bunun da hisse başına 1.99 dolara denk geldiğini açıkladı.
Citigroup açıklamasında, bu zararının subprime mortgage kredileri nedeniyle sabit getirili kıymetler piyasasında uğradığı zararların yansımasından ve ABD'de kredi maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığını ifade etti.

ABD'de perakende satışlar Aralık ayında yüzde 0.4 düşüşle beklentilerin altında açıklandı. Sonuçlar, enerji maliyetlerindeki artış ve konut fiyatlarındaki düşüşün tüketicileri etkilemeye başladığını gösterdi. Perakende satışlarda 2007'nin tamamında da yüzde 4.2 ile son beş yılın en küçük oranlı artışı gerçekleşti.

Ayrıca ABD çekirdek üretici fiyat endeksinin Aralık'ta yüzde 0.2 yükseldiği, üretici fiyat endeksinin ise aynı dönemde yüzde 0.1 düştüğü açıklandı. Reuters'in anketine katılan ekonomistler ABD ÜFE'nin ve çekirdek ÜFE'nin yüzde 0.2 yükselmesini bekliyorlardı. Kasım ayında çekirdek ÜFE yüzde 0.4, ÜFE ise yüzde 3.2 yükselmişti.

REUTERS