kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
6 yaşında trafik kazasında bir bacağını kaybeden Erdal Yurttav (28), hergün servisle108 km işe gidip geliyor. "İşimi seviyorum" diyen Yurttav, "Bir engelli için sigortalı çalışmak çok önemli" diyor.

Sadece engelli işçilerin çalıştığı fabrikayı biz değil Japon farketti

ŞAH TANYERİ
İzmit'te 93 engellinin çalıştığı Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde iş elbisesi dikiliyor, balcılık yapılıyor, eti ve yünü için tavşan yetiştiriliyor. Borç içindeki tesisin yaşaması için iş dünyasından sipariş bekleniyor..
Engellilerin el üstünde tutulduğu, üretim sürecine katılmaları sağlanarak kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma getirildikleri bir büyük projeyi tanıtacağız okurlarımıza bu hafta. Engellilerin çalıştığı Bizimköy Üretim Merkezi Projesi'nden bahsediyoruz. Bir vakıf tüzel kişiliği altında, 8 işkolunda faaliyet göstermek üzere planlanan tesisin temeli, AB fonlarından alınan 1 milyon 305 bin Euro hibe kredi ile 2004'de atıldı. İzmit Akmeşe yolu üzerinde 72 dönüm arazi üzerine kurulu tesis, 23 Aralık 2006'da açıldı. İş elbisesi dikiliyor, bal üretimi yapılıyor. Eti ve yünü için tavşan besleniyor, mantar yetiştiriliyor. Projenin Genel Müdürü Adem Bağdatlı, merkezde 105 çalışandan 93'ünün engelli olduğunu belirtiyor. Konfeksiyon bölümünün yıllık 120 bin takım iş elbisesi, 1.2 milyon adet penye dikecek kapasitesi bulunuyor.

JAPON ŞİRKETİN DUYARLILIĞI
Adem Bey'le konuştukça, yabancı şirketler ne kadar ilgiliyse koca koca yerli şirketlerin ne kadar duyarsız olduğu da ortaya çıkıyor. Japon şirketi Yazaki, yanında bu işi yapan lider kuruluş olduğu halde tüm iş elbiselerini sosyal proje diye Bizimköy'den temin eder. Dev Türk şirketleri sessiz kalırken, bir Alman otomobil şirketinin geçici koltuk kılıflarını yaparlar. Yine Almanya'ya penye, Rusya'ya 15 bin bornoz gönderirler. Bağdatlı, "Hedefimiz daha çok engelli istihdamı. 2 bankaya 700 bin YTL borcumuz var. Kazandığımızla çarkı döndürebiliyoruz ama bu borcu ödemek mümkün değil. Kalitemize güveniyoruz. Ürettiğimiz bal, mantar, iş elbisesi gibi ürünlere ihtiyacı olan şirketler başka yerden yerine bizden alsın" dedi.