kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Altın fiyatları dün 914 dolar ile rekor tazeledi

Fed'in faiz indirimi sinyali ile doların değer kaybı hızlanınca, yatırımcılar altına hücum etti. Altın fiyatları dün ons başına 913.9 dolara kadar fırladı..
Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş durmak bilmiyor. ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz indirimi sinyali ile doların uluslararası para birimleri karşısındaki değer kaybı hızlanınca yatırımcılar altına yöneldi. Altın fiyatları dün spot piyasada 913.9 dolara kadar tırmanarak, tarihi rekorunu yeniledi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarının da aşağısına çekeceği beklentileri ile dolar Euro karşısında değer kaybetti. Euro-dolar paritesi dün 1.4902 sente kadar yükselirken, parite gün içinde 1.4882 sente geriledi. Dolardaki hızlı düşüş ile yükselişe geçen altın fiyatları ABD finans sektöründe beklenen son çeyrek zararları ile de desteklendi. Mortgage krizine bağlı olarak şirketlerin son çeyrek kârlarının beklenenden kötü geleceği endişeleri ve 2008 yılına dönük beklentilerin de aşağı yönlü revize edileceği kaygıları yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri altına ilgi göstermelerine neden oldu.

BİN DOLARA KADAR YOLU VAR
Finans piyasalarındaki belirsizlik devam ettiği sürece altın fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini belirten uzmanlar, altın fiyatlarının 1000 dolar seviyelerine kadar yükselmesini beklediklerini bildirdi. Altın fiyatlarındaki yükselişi gümüş ve platinyum fiyatları da izledi. Doların hızlı düşüşü ve hisse senedi piyasalarındaki çalkantı nedeniyle emtialara yatırım yapan yatırımcılar, gümüş fiyatlarının son 27 yılın en yüksek seviyesine tırmanmasına neden oldu. Gümüş fiyatları 16.34 dolara kadar yükseldi.