kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan

Maliye, lüks yaşayana 'kaynağın ne' diyecek

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte yüksek kalemdeki harcamalar gözaltına alınacak ve Maliye 'nasıl finanse ettin' diye soracak..
Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte, kredi kartı dahil yüksek harcaması olanlara, 5 yıldızlı otellerde kalanlara, özel hizmetçisi, yatı ve son model arabası bulunanlara, "Bunları nasıl finanse ettin" diye sorulacak. Vergi Konseyi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nce yürütülen yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun maddelerinin yazımı çalışmaları sürüyor. Daha önce ay sonuna kadar tamamlanması öngörülen, ancak oluşturulan komisyonların 15 Şubat'a kadar ek süre istediği çalışmalarda, yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun ana hatları da ortaya çıkmaya başladı.

İKİLİ YAPI KURULACAK
Kanundaki madde sayısını azaltacak olan, daha anlaşılır ve basit bir yapıyı öngören yeni düzenlemede, sermaye kazançları ile diğer kazançların ayrı ayrı vergilendirildiği ikili (dual) bir yapı kurulacak. Buna göre, sermaye gelirleri sabit ve düşük oranlı, diğer kazançlar ile artan oranlı tarifeye tabi olacak. İkili sistemde, kâr paylarında çifte vergileme de söz konusu edilemeyecek. En son "Nereden Buldun?" ve "Hayat standardı" nın kaldırılmasıyla, vergi güvenlik müesseselerinden mahrum kalan vergi mevzuatı, yeni kanunla birlikte tekrar kayıp ve kaçakla mücadeleye dönük oto kontrol sistemlerine kavuşacak. Bu çerçevede gider bildirimi, asgari gayri safi hasıla ve ortalama kâr haddi gibi vergi güvenlik müesseseleri, yeni kanuna girecek. Gider bildirimi ile birlikte, yıl içindeki harcamalar o yıla ilişkin beyan edilen gelirle karşılaştırılacak. Geliri düşük, harcaması fazla olandan bu durumu açıklaması istenecek.

ASGARİ HASILA DA GELİYOR
"Nereden buldun?"dan farklı olarak servet yerine harcamanın sorgulanacağı yeni sistemde, kredi kartı dahil yüksek harcaması bulunanlardan, 5 yıldızlı otellerde kalanlardan, özel hizmetçisi, yatı, uçağı, son model arabası olanlardan beyan ettiği gelir ile yaşam standardı arasında büyük fark bulunanlar, mercek altına alınacak. Bu kişilere, "Bu harcamaları nasıl finanse ettin? Bu şekilde nasıl yaşayabiliyorsun?" diye sorulacak. "Asgari gayri safi hasıla" ile işletmelerin belli dönemdeki hasılatına göre, 1 yıllık tahmini hasılata ulaşılıyor. Kâr marjı da düşülerek, bu hasılata uygun beyanda bulunup bulunmadığına bakılıyor. "Ortalama kâr haddinde" ise aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların satış miktarına göre ortalama kâr oranları belirleniyor. Buna göre de ortalama kâr haddine ulaşılarak, beyanlarla karşılaştırma yapılıyor.